Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Våga visa sårbarhet

För några veckor sedan var jag med på en dags workshop som handlade om mod, sårbarhet och skam. Jag tycker att det känns tufft på många vis att tillbringa en hel lördag och prata om dessa tunga, men viktiga saker. Vi definierade våra egna rädslor, pratade om vikten av tillit och att våga vara modig genom att visa sin sårbarhet. Fortfarande idag tänker jag mycket på vad vi pratade om och jobbade med den dagen.

Workshopen grundar sig i Brené Browns undersökningar och djupdykningar i detta ämne. Jag rekommenderar varmt att kika på henne på www.ted.com. Hur som helst. Det handlar om att genom att lära känna sina svagheter, rädslor och såbarhet, kunna bli starkare och faktiskt lära oss att acceptera och använda oss av dessa så kallade ”svagheter”. Många förknippar automatiskt sårbarhet med svaghet. Man ska hålla inne sina känslor, vill inte gråta inför andra människor, kanske inte vågar ta emot kärlek och heller inte ge komplimanger eller säga till någon att vi älskar den personen.

Jag tror att vi, eller i alla fall jag, på något underligt vis tänker att ”Vad skulle de tro? Att jag är en mespropp? Eller vad händer om någon skrattar åt mig?”

Jag tror att vi, eller i alla fall jag, själv knappast skulle reagera på ovanstående sätt. Om någon skulle gråta eller säga att den älskar mig hade jag reagerat med värme och kärlek. För varför skulle jag inte? Personen har visat sin sårbarhet, styrka och att den är en människa. Den hade genom sitt mod att visa sina känslor öppnat upp för att vi skulle komma varandra närmare. Och vi vill ha våra vänner och nära så – mänskliga.

Det underliga är ju att vi själva vill vara perfekta, hårda och inte visa sårbarhet, svaghet. Men vi måste inse, att lika mycket som vi vill att våra nära ska vara mänskliga, visa sårbarhet och de egna egenskaperna, lika mycket vill ju andra att vi själva också ska vara sådana.

2014-11-03 13:28
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.