Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Positiv psykologi och att välja lycka

Innan jag började studera ett treårigt program på högskolan i Skövde reste jag en hel del. Reste för att resa, reste för att jobba, reste för att uppleva och reste för att söka. Jag tror inte att jag är ensam om detta fenomen. Att resa är, för många, en passion och någonting man gör och vill och måste göra, med jämna mellanrum.

Jag skulle kunna prata om hur lyckligt lottade vi i västvärlden är just när det gäller att resa och materiella ting, sociala skyddsnät och allt sådant. Men det vet vi redan.

När jag en dag snubblade över ett väldigt nytt och nyskapande högskoleprogram och rent av inriktning i livet, så var svaret så enkelt att jag förbluffades över att jag inte sett det tidigare. Kanske var det för att jag visste var det var, men aldrig hade sett att någon vetenskap (eller någon person jag mött för den delen) hade satt ord på det. Positiv Psykologi.

I motsats till den traditionella psykologin, var detta positiva perspektiv någonting som lärde ut om människans beteende och mående, men snarare än att fokusera på ohälsa, sjukdom och symptom låg fokus på välmående och lycka.

Lycka - ett rosa moln av fluff, kan man undra eller rentav tycka. Rent logiskt dock; om man kan mäta sjukdomar och ohälsa, borde man då inte också kunna mäta välmående?

För att svara lite snabbt: jo det kan man. Det finns till och med formler, en massa mätinstrument och ett ständigt växande antal vetenskapliga studier som relaterar till välmående och lycka. Det finns väldigt mycket att säga om den positiva psykologin: man kan prata om fokus på personliga styrkor, hopp, medveten närvaro, livstillfredsställelse, känslomässig tillfredställelse, motståndskraft mot stress och motgångar och, såklart, lycka.

Jag kommer kanske tillbaka till alla ovan uppradade delar (och säkerligen flera) i kommande inlägg. Idag ville jag bara berätta om min lättnad när jag fann den positiva psykologin för några år sedan. Det var liksom så logiskt. Jag har lärt mig många saker, men kanske viktigast att lycka inte är ett mål eller destination utan en ständig process.

Det handlar inte om att hoppa runt och ständigt skratta och le, utan att känna sig nöjd med situationen man är i, att inte oroa sig så mycket, att finna tillfredsställelse i de sociala relationerna och att kunna skapa och uppnå mål. Lycka handlar också om att välja lycka. Det kan låta underligt, men tänk dig denna bild:

Du går upp på morgonen. Du kastar på dig lite kläder, ställer fram frukosten och du går in i badrummet. Där på väggen hänger flera olika ansikten framför dig. Det är ditt ansikte, med olika tappningar. Ett ansikte är argt. Ett är ledset. Ett ser på dig med avsky. Ett verkar vara väldigt rädd. Ett ansikte är neutralt. Ett ansikte ler stort emot dig.  Du ska nu välja vilket ansikte du vill använda idag.

Självklart finns det mer till positiv psykologi och lycka än detta. Men det är en viktig del att se - du har ett val. Du måste inte vara mästare eller duktig eller vad som helst annat. Det räcker med att du ser att du alltid har ett val. Sen kan man alltid läsa på och testa sig fram, men någonstans måste man välja att man vill testa på att vara lycklig.

2013-02-03 23:00
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.