Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Min lyckliga ursäkt

Jag åker till skolan tidigt, för att stå och trampa utanför bibliotekets dörrar några minuter innan de öppnar. Så öppnar de, jag går in som person nummer tre. Jag går till grupprummet jag bokat. Packar upp dator, böcker och te. Efter några minuter kommer min pluggkompis och sätter sig ned och kör ungefär samma ritual som jag, men med vatten istället för te.

Vi ska komma igång tidigt och köra på hårt med plugget tänker vi. Oftast går det himla bra och vid klockan 12 har vi gjort massor. Just den här gången blev det dock inte helt så. Vi kollade på youtube och skrattade. Kollade på youtube och sjöng med och skrattade. Berättade roliga anekdoter och skrattade. Min syster (som är hysteriskt rolig) kom och vi skrattade. Vi flamsade på, drev med allt och skrattade. Skrattade och skrattade.

När klockan var 12 hade vi gjort en gnutta effektivt arbete (ungefär timmen närmast lunch) men i övrigt hade vi flamsat på rätt rejält. Jäkligt kul hade det varit, men prestationsångesten låg, som vanligt vid dessa tillfällen, och fräste i bakgrunden och gjorde sig påmind.

Nu tänkte jag berätta för prestationsångesten om varför den vid dessa tillfällen ska hålla käften.
Om man ser skratt och flams som att man upplever många positiva känslor finns flertalet anledningar till att fortsätta skratta och flamsa än mer. Och det här är vetenskap.

Positiva känslor gör oss mer motståndskraftiga gentemot stress. Positiva känslor breddar våra tankar och idéer om möjliga lösningar och öppnar upp våra sinnen för nya tankar och beteenden. Vi blir mer kreativa, vill lära oss, blir nyfikna och skapar därmed mer möjlighet för lärande och utveckling, samt skapar en mer positiv bild av världen.

Om man går över mer till lyckobegreppet (som är definierat på många sätt, men som jag tänker här är just förekomst av positiva känslor) så finns övertygande många skäl till att skratta och på andra sätt göra så att man upplever positiva känslor. Lyckliga människor mår bättre, lever längre och har mer energi. De är mer sociala och energiska och de har, vilket känns logiskt, större chans att både bli och förbli gifta.

Lyckliga människor är mer flexibla och produktiva på sina arbeten. De är bättre ledare, bättre på förhandlingar och tjänar mer pengar. De klarar motgångar och stress bättre, är friskare och har ett bättre immunförsvar.

Det är oerhört starka argument för att faktiskt fortsätta göra saker som gör att man mår bra. Och även om jag också mår bra (fast på ett annat sätt) av att göra det jag ska och jobba effektivt och hela den biten, så mår jag oerhört bra av att skratta och skämta och flamsa. Och kanske är det nödvändigt för att jag ska kunna göra det där hårda arbetet sen.

Där har du dina argument!

2013-02-19 23:00
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.