Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Shopping på våra hjärnor

För ett tag sedan såg jag på nyhetsmorgon. En kvinna klev in. Hon pratade om att hon haft köpstopp under lång tid, dels pga den egna ekonomi men även som reaktion på vänners och andras konsumtion. Hon handlade bara det hon behövde. Jag tänkte att det var väl inte så himla svårt. Det är ju bara att låta bli…

Fast det är klart. Jag behöver ju ett par byxor. Köpte shorts och en tröja förra veckan. Jag var också in en sväng på systemet. Var inte så länge sen jag köpte jordgubbsplantor och några blommor. Var ju tvungen att köpa en självbevattnande stor krukliknande sak för jordgubbarna. Oljade inte utemöblerna också. Behövde olja och penslar för det.

När jag handlar känns det bra. Kanske inte så konstigt. Hjärnans belöningssystem triggas igång när vi shoppar, det är därför det känns så himla bra. Hjärnan tjoar och ger och en härlig känsla. En känsla som vi gärna vill ha igen. 

Det är dopaminets effekt, att förstärka ett beteende. Det bästa är ju när vi använder oss av det för träning eller andra goda beteenden. Men det kan sätta lite krokben för oss när det förstärker beteenden som inte är bra för oss eller när det förstärker användningen av olika substanser. (Kan verkligen rekommendera att kika på www.hjärnguiden.se för enkla förklaringar och snygga bilder gällande hjärnan.)

Jag insåg att det är nog inte sådär himla lätt egentligen. Jag är inte ens säker på att jag vill försöka, inte fullt ut i alla fall. Jag är verkligen imponerad av kvinnan som klarade att sluta shoppa onödigt mycket grejer. Även om jag inte kommer sätta köpstopp, så ska jag tänka efter en extra gång innan jag handlar något plagg som ändå kommer att hänga oanvänt i garderoben.

2013-05-20 21:09
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.