Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Skräckens miljögifter

Programmet Vetenskapens värld berättar om miljögifter och om Östersjön. Cecilia som ställt upp som försöksperson har en hel lista på både klassiska och nya miljögifter, som det kallas.

Jag kan inte låta bli att slås av hur oerhört omringade vi är av gifter. Gifter i maten, kläder, förpackningar. Färg, sprayer och luften. Det skrämmer mig verkligen.
Jag sopsorterar. Jag tvivlar på att det är nog.

Cecilia är gravid. Alla gifter lagras i hennes kropp och barnet får ta del av alla gifter. Fåglar och fiskar dör och blir ”felkonstruerade” eller missbildade av alla miljögifter de inte kan värja sig emot.

Igår påtade jag i trädgården. I ungefär tre timmar höll syrran och jag på. Jag fick veta att mina tre timmar med påtande gjorde att jag blev av med kanske 500 kalorier, eller kilokalorier faktiskt. Jag fick sol på mig och andades nytt gräs och små knoppar och en blivande växtlighet och ätliga växter som jag skall njuta i sommaren.

Igår kände jag uppskattning av världen och allt det gröna. Idag får jag istället nästintill ångest och känner att jag blir ytterst osäker på huruvida jag ens vill skaffa barn i framtiden.

Jag måste smälta detta och tänka.

2013-05-06 21:38
elias
...och det mesta tack vare överkonsumtion
2013-05-08 17:09
Josephine
Japp, så är det. Tänker också lite på den där filmen som för en månad sedan eller tre florerade på facebook. En film som visade upp hur fåglar, som levde på en ö långt långt ifrån civilisationen, dog av att de åt plastbitar och annat skräp som spridit sig långväga från slarviga människor oförståelse för den natur och värld de lever i. Det smärtade i mig när jag såg filmen första gången, och smärtar fortfarande när jag tänker på det. [url=http://www.youtube.com/watch?v=YhXurJFdG-o]http://www.youtube.com/watch?v=YhXurJFdG-o[/url]
2013-05-11 17:29
elias
Jag såg den också, skapligt skrämmande att se hur människans easy way out har oanade konsekvenser. Det är ju hur lätt som helst att dumpa skräp i havet, vissla och tuffa vidare, och inget lär ju hända förrän det väl är försent.
2013-05-22 10:37
Josephine Hedlund
Jag pratade nyligen med en tjej som forskar om människan och gifter på microbiologisk nivå. Just nu forskar hon om flamskyddsmedel. Hon är inte fanatisk (som kanske vissa av hennes kollegor) och håller sig trots all sin vetskap rätt lugn. Men hon tyckte att man skulle se upp för några saker - teflonpannor, micropopcorn och helt nya kläder som inte tvättats... Utan att gå in på detta för mycket så rekommenderade hon verkligen att undvika dessa grejer. Läs på lite om detta. Kan nog vara värt det.
2013-08-06 8:49
elias
...och det mesta tack vare överkonsumtion
2013-05-08 17:09
Josephine
Japp, så är det. Tänker också lite på den där filmen som för en månad sedan eller tre florerade på facebook. En film som visade upp hur fåglar, som levde på en ö långt långt ifrån civilisationen, dog av att de åt plastbitar och annat skräp som spridit sig långväga från slarviga människor oförståelse för den natur och värld de lever i. Det smärtade i mig när jag såg filmen första gången, och smärtar fortfarande när jag tänker på det. [url=http://www.youtube.com/watch?v=YhXurJFdG-o]http://www.youtube.com/watch?v=YhXurJFdG-o[/url]
2013-05-11 17:29
elias
Jag såg den också, skapligt skrämmande att se hur människans easy way out har oanade konsekvenser. Det är ju hur lätt som helst att dumpa skräp i havet, vissla och tuffa vidare, och inget lär ju hända förrän det väl är försent.
2013-05-22 10:37
Josephine Hedlund
Jag pratade nyligen med en tjej som forskar om människan och gifter på microbiologisk nivå. Just nu forskar hon om flamskyddsmedel. Hon är inte fanatisk (som kanske vissa av hennes kollegor) och håller sig trots all sin vetskap rätt lugn. Men hon tyckte att man skulle se upp för några saker - teflonpannor, micropopcorn och helt nya kläder som inte tvättats... Utan att gå in på detta för mycket så rekommenderade hon verkligen att undvika dessa grejer. Läs på lite om detta. Kan nog vara värt det.
2013-08-06 8:49
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.