Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Mår bäst av att må dåligt?

På sista tiden läser jag fler bloggar och mer psykologiska artiklar än någonsin. Jag gillar den positiva energin, eller ofta en underliggande tanke av att göra gott och att uppmuntra mig och världen till att bli lite snällare, utveckla oss själva och andra, vara bra vänner osv.

Men. Jag stötte precis nu på en artikel som på något sätt glorifierade att känna sig på mindre bra humör. Att vara lite ledsen skulle vara bättre än att vara glad. Nu pratar vi inte klinisk depression, men mera ledsen/nedstämd/inte glad.

Jag vet inte om det är för att det går emot hela min världsbild om att glädje är det optimala valet (eftersom jag tänker på det som ett val) eller om det är för att om detta skulle vara sant, så är mina år av att studera positiv psykologi bortkastade. Massa vetenskap och artiklar och tid bortkastat.

Men ärligt talat, det stämmer inte. Jag vet inte riktigt vad de tänkt. Enligt den här forskaren, Joe Forgas, så skall man ha bättre minne, bättre bedömningsförmåga och vara mindre fördomsfull bland annat, om man är ”sad” – eller ledsen. (För att få lite ”positiva” namn att väga upp med – kolla in Martin Seligman, Mihaly Csikszentmihaly, Sonja Lyubomirsky, Barbara Fredrickson.)

Jag har lärt mig detta: Om du känner dig uppåt eller glad eller vad du vill kalla det, så kommer det sociala livet vara bättre, du kommer vara mer öppen för att se världen omkring dig, ha lättare att ta saker på ett bra sätt, attrahera andra som mår bra kring dig, vara friskare och ja, må bättre helt enkelt. Ganska simpelt tycker jag. Är jag glad kommer jag ha lättare att tycka om mig själv, andra och omvärlden. Jag kommer att lättare kunna ge komplimanger, vilja hålla upp dörren för nästa person eller vilja få andra att må bra. Jag vill lära mig, se och göra saker.

Mår jag sämre vill jag stänga in mig, jag lyfter inte blicken lika mycket, jag drar mig tillbaka, blir mindre social, ältar, tar inte in mycket ny information.

Jag tror inte att vi blir bättre på diverse saker då vi mår dåligt. Jag tror att just att må dåligt är en naturlig del av livet och vardagen, detta för att vi är människor, för att vi också måste vara kritiska ibland och inte svälja saker med hull och hår, för att vi vill förbättra oss osv. Jag tror att vi mår dåligt för att det bara är så. Även om man väljer sitt mående i mångt och mycket så mår man ibland dåligt. Många gånger tror jag faktiskt att vi väljer det också. Må så vara.

Jag vet att jag mår som bäst när jag mår bra. Så det tänker jag fortsätta sikta mot!

2013-06-19 2:16
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.