Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Goda gärningar ingen dum idé

Senast skrev jag om lycka och att välja lycka. Det finns många vägar till att må bättre. Ett sätt är att göra goda gärningar. När vi gör gott mot andra och varandra får vi en liten paus från oss själva, vi lägger fokus på någon annan och vi får kanske uppleva en annan människas glädje.

Goda gärningar är ett bra sätt att öka vårt eget välmående och samtidigt ge en klick av glädje till en annan person. Det fina är också att genom att göra goda gärningar ökar chansen att mottagaren till denna goda gärning kommer att göra en god gärning gentemot någon annan.

Och - ytterligare fantastiskt – även för åskådare av denna goda gärning ökar chanserna för att de skall välja att hjälpa nån  att packa ner mat i kassen, öppna en dörr, hjälpa till att skrapa isen av en bil, baka bullar till grannarna eller göra någon annan fin gärning.

En kille står framför mig i kön på sjukhuset. Han pratar med receptionisten om att han ska betala tio kronor till så kommer han upp i något belopp och får en rabatt. Jag förstår inte helt vad det handlar om, men det jag förstår är att han saknar tio kronor och att det blir krångligt för honom om han inte betalar denna gång.

Jag kliver fram, ber om ursäkt för att jag tjuvlyssnat lite, men att han kan få kronorna av mig. Han ser först väldigt förundrad ut och när jag åter säger att det är helt okej för min del, det är ju trots allt bara tio kronor, tackar han med ett stort leende, tar emot tian och hela situationen verkar gå mycket smidigare än innan. Det var inte bara han som log, det gjorde även receptionisten och de få personer som stod bakom mig.

Nästa gång kanske det är jag som saknar en tia.

Som ringar på vattnet. Himla enkelt, ett kul och fiffigt sätt att göra sig själv gladare och samtidigt bidra till en lite vackrare värld.

Vilken var din senaste goda gärning? Och vilken kommer bli din nästa?

2013-02-10 23:00
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.