Logotyp Sydnärkenytt
15 June 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Tingeling är äldst i Bråntorp

I vår familj är vi rätt förtjusta i katter. Ja, i djur överhuvudtaget faktiskt. Det finns fem katter i huset. De har en hyfsat fri tillvaro, som katter på landsbygden kan ha. De har en kattlucka och kan komma och gå som de vill.

Så här års trivs de dock allra bäst i soffan, eller i ett fönster ovanpå elementet.

Det är inte så dumt att sitta och jobba i sällskap med en katt. Eller varför inte ta en tupplur i soffan med en katt. Med fem i huset finns det för det mesta en katt tillgänglig.

Vi har även en hund. Katter och hundar fyller olika roller i ett hem. Katter är mer självständiga, kanske en aning självupptagna. Tänker kanske mest på sitt eget välstånd. Även om de nog har relationer till oss människor. Det är tydligt hur det egentligen ligger till. Vi bor hos katterna. Inte tvärt om. Hunden däremot, håller koll på flocken, vaktar och oroar sig när någon inte är på rätt plats.

Tingeling 21 år

Vi har en katt som är född i juli förra året, svartvite lille Ralf gängets spelevink. Sedan har vi grårandige Birk, född i september 2020. Ebba, som är lite av prinsessan på ärten är född 2018. Sedan blir det ett minst sagt långt åldershopp. Den stora becksvarta katten Stitch fyller 19 i år. En hög ålder för en katt.

Men familjens verkliga matriark är Tingeling. Hon fyller 21 år i början av mars. Hon föddes på Vasaloppsdagen 2001 på gården Älvestorp utanför Grythyttan. Då fanns det mjölkkor där. Min yngsta dotter, som snart fyller 22 hade inte ens fyllt ett år. 2003 blev Tingeling kastrerad på Askersunds smådjursklinik tillsammans med sin dotterson, Stitch.

Hon har med andra ord varit med oss en stor och viktig del i livet. Hon är fortfarande pigg, allert och går ut varje dag, låt vara lite motvilligt ibland. Det enda som inte helt fungerar helt längre är synen, det har blivit lite dimmigt i ögonen med åren.

Hur gammalt är då 21år i kattår, tja, buden varierar lite. Men Tingelings ålder motsvarar väl ungefär en mänsklig 95-100 åring. Som sådan får hon betraktas som pigg.

Frågan är då, hur ser det ut hos er andra kattmänniskor? Finns det fler katt-hundraåringar? Var bor egentligen Sydnärkes äldsta katt? Hör av er till oss. Skriv några rader om din katt, bild vill vi ha förstås. Använd antingen mail: redaktion@sydnarkenytt.se eller gå in på vår Facebooksida.

2022-02-15 15:41
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla