Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Det här med el och elförbrukning

Under nästan hela mitt vuxna liv har man pratat om att vi kommer förbruka allt mer el, att vi på grund av det kommer få elbrist. Varje gång vi haft en lite kallare vinter har man talat om hotade nedsläckningar och en mörk framtid där vi tvingas ransonera el och har allt högre elpriser.

På 90-talet skulle en mindre användning av olja innebär större elförbrukning i framtiden, med elbrist som följd. För 10 år sedan trodde man internet och allt mer IT, serverhallar och liknande skulle göra att elen inte skulle räcka i framtiden.

Nu tror många att en ökad användning av elbilar kommer leda till en allt större elförbrukning, brist.

Fakta så här långt då? Elen har inte tagit slut i uttagen under hela mitt liv (Mer än om det blåst ner ledningar) och kikar man på statistik har faktiskt vår elanvändning minskat sakta men säkert sedan åtminstone början på 2000-talet. Fram till januari hade vi förra året de lägsta elpriserna på många många år. Trots att en kärnreaktor lades ner redan förra årsskiftet.

2019 producerade Sverige nämligen mer el än någonsin och exporterade mer el än någonsin, helt enkelt för att vi inte förbrukade så mycket själva. Det producerades 164.4 terrawatt-timmar 2019. Helt väntat blev det lite mindre, 159 terrawatt-timmar, 2020. Trots det ökade exporten, eftersom vi förbrukade ännu lite mindre el under 2020. Under de senaste åren har det stora problemet för de som producerar el varit att det finns så mycket elproduktion att priserna blir för låga för att någon elproduktion ska bli riktigt lönsam.

Ja, under en kall period som den vi nu har går givetvis förbrukningen upp. Men vi importerar betydligt mindre el den här gången än vi gjorde senast det var kallt, 2014. Och som om det vore en tanke. Nu blir det mildare. Elen tog inte slut den här gången heller. Det var inget stort överskott, men det ligger liksom i kraftproduktionens natur. Det produceras faktiskt lika mycket el som det förbrukas.

Den som lever får se. Men om man ser på hur elmarknaden fungerat så här långt tror jag personligen inte på någon stor elbrist i framtiden heller. Teknikutveckling och lagen om tillgång och efterfrågan kommer ordna upp det i framtiden också. En sak tycker jag man kan tänka på dock. De som ofta talar om elbrist, är ofta de som antingen tjänar på mycket och billig el eller de som tjänar på att priset på el går upp. Det kan finnas ett sammanhang.

2021-02-15 17:18
Mats
Henrik. Man skall ej glömma att den globala uppvärmningen gör att förbrukningen går ner på gott och ont!
2021-02-16 8:42
Mats
Henrik. Man skall ej glömma att den globala uppvärmningen gör att förbrukningen går ner på gott och ont!
2021-02-16 8:42
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla