Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Ibland kommer det saker, nyheter, jag har lite svårt att bara släppa. Som det där med vår överdödlighet under pandemin. När facit efter de svåra pandemiåren till sist kom visade det sig att Sverige hade den lägsta överdödligheten i hela Europa.
Med överdödlighet menas helt enkelt hur många fler än normalt som dog under pandemin, eller, för att göra det än mer tydligt, hur många som faktiskt dog till följd av Covid-19.
Hur man än ser på det så innebär det att den väg Sverige valde var den minst dåliga. Ingen visste ju från början vad pandemin skulle komma att innebära. Men de vägval Sverige gjorde, regeringens vägval, i praktiken folkhälsomyndighetens, Anders Tegnells vägval, gjorde att färre dog till följd av pandemin än i andra länder. Man kan tycka vad man vill om det, men det är faktiskt rena fakta.
De vägval vi gjorde i Sverige gjorde kritiserades av många, inte minst norrmännen. Norge hade också låg överdödlighet jämfört med resten av Europa, men högre än i Sverige. Vi var ganska ensamma om den väg vi valde, att inte stänga ner hela samhället och ha få tvingande regler. Många tvekade..
De politiska partierna slöt först upp bakom regeringen Löfvens och folkhälsomyndighetens linje. Men när tiden gick och pandemin bara fortsatte kom kritiken. Speciellt när man såg att andra länder gjorde på andra sätt.
Kristdemokraternas Ebba Bush anklagade rentav regeringen och folkhälsomyndigheten för att med berått mod låtit smittan sprida sig i Sverige och därmed döda befolkningen.
Sverigedemokraterna menade att regeringen regeringen inte borde låtit experter styra så mycket över hur pandemin hanterades.
Sanningen är väl att forskare och experter inte alltid har rätt, inte alltid helt säkert vet vad som är rätt väg, Inte alltid har koll på alla parametrar. Men frågan man kan ställa sig är ju vem som annars ska leda arbetet när en pandemi kommer. Vem är bättre lämpade än olika experter på folkhälsomyndigheten att fatta beslut när en pandemi drabbar oss? Politiker? Du och jag? eller kanske rentav religiösa ledare, som i Iran?
Det fanns säkerligen saker som man hade kunnat göra annorlunda. Beslut som kunde tagit tidigare, eller senare. Men med facit i hand kan vi konstatera att expertisen, forskarna, faktiskt gjorde en hel del del rätt. Det dog människor även i Sverige under pandemin, men färre än någon annanstans bland länder som liknar oss. Kritikerna hade faktiskt, med all respekt, till stor del fel. Det samma gäller konspirationsteoretikerna och Ebba Bush, som talade om att regeringen och folkhälsomyndigheten lätt folk dö med berått mod.
Vad lär vi oss då?
Jo, vi ska alltid ifrågasätta, fundera på vad experter, forskare säger. Men samtidigt, lyssna på dem, ta del av deras rön, när viktiga, avgörande beslut ska tas. Frågan är ju vem vi annars ska lyssna på, ta råd av? Vad vi annars ska bygga beslut på? Vad har vi för alternativ? Det är inte alltid åsikter, sunt förnuft eller ”livets hårda skola” räcker som beslutsunderlag.
När det gäller pandemin lyssnade makthavare på expertisen. Det borde gälla fler områden. Just nu fattas exempelvis många beslut på rättsområdet, som går stick i stäv med vad forskningen säger, Jag tror tyvärr bara det kommer leda till fler gänguppgörelser, mer missnöje med polisen, färre uppklarade brott och ett samhälle som tappat kontrollen över kriminaliteten ännu lite mer, allt medan kostnaden för kriminalvård ökar.
All makt åt Tengil hette det i ”Bröderna Lejonhjärta". Folkhumorn gjorde under pandemin om det till ”All makt åt Tegnell”. Vi ska inte ge forskare och experter alla makt. Men jag tror vi ska ta till oss deras rön och basera politiska beslut på fakta, forskning, evidens, och erfarenhet. Helt enkel för att vi ju annars famlar i blindo, och det är sämre.
Henrik Östensson
Henrik Östensson, Journalist och redaktör. Bor på landsbygden utanför Pålsboda. Tycker om att köra veterantraktor.
Inlägg
Har all uppmärksamhet hjälpt Åke? Den mystiska stanken över Sydnärke En tia dit och en tjuga dit – inte så noga Symbolpolitik – vill Kumla mäta sig med Hallsberg? Allt var inte bättre förr – eller? All makt åt Tegnell Det finns en tystnadskultur - Hallsberg är långt ifrån unikt Ett år av krig Demokratins dödgrävare Fint att jobba i Kumla – men var ska man parkera Nytt år – hårda bandage Bjud till lite – även mellan valen Rätt eller fel att beskriva hemska händelser Dansken som leker med vårt polisväsen De svåra yttrandefriheten En medeltida debattnivå Om trygghet och dödligt våld Krig i Europa Tingeling äldst i Bråntorp Snart har det gått två år…. Det här med signalement. Varför pratar ingen om vad som verkligen kostar på elräkningen? I dag firar vi kvinnlig rösträtt Ta ditt ansvar – ta sprutan Jag vet hur det känns En liten förstamajdemonstration Det här med att uppgradera saker Det här om el Om vaccinationer Coronans år Mysteriet med de fyra kommunikatörerna Argast i Sydnärke