Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Dags för ny kommunsammanslagning?

Sydnärkenytts krönikör Björn Franzén fortsätter i sin nya krönika fundera över de utmaningar som Askersund står inför i framtiden. Och frågan är om det är dags för en ny kommunsammanslagning i södra Närke?

Jag ser mannen i ögonvrån komma gående bakom mig längs strandpromenaden. Jag försöker koncentrera mig på att få ett bra motiv i kameralinsen. Mannen stannar plötsligt och börjar titta på mina förehavanden. Efter en liten stund bryter han tystnaden:

– Jaha, här ska det bli bostäder. Ja, jag kommer i alla fall nog inte få råd att bo här.

Jag tar några bilder men kan inte undgå att reflektera över vad han sagt. Mannen står kvar. Jag vänder mig om och ser en reslig gestalt med en halsduk i gult och grönt. Jag gissar att mannen är runt 70 år. Han utstrålar en slags bestämdhet, och jag blir nyfiken.

Under vårt samtal framför mannen synpunkter och tankar om Askersund.

– Vem har tidigare marknadsfört Askersund och vem gör det nu, frågar han engagerat och konstaterar sedan själv:

– Det är ju en underbart fin bygd här, så vackert.

Jag är så klart benägen att hålla med. Han berättar om sina vänner, som bor runt om i landet, och att ingen av dem känner till Askersund. Däremot är Vadstena och lilla Hjo bekanta orter för dem.

Genast tänker jag på den fyndiga slogan ”I love Hjo”. Genialisk. Vad skulle Askersund kunna ha? ”Go o glad och rund, bo i Askersund”. Nä, den känns inte lika klockren.

Historietyngda Vadstena med sitt Vasaslott ska också bygga bostäder invid vattnet. Ja, i stort sett runt om hela Vättern växer det upp nya attraktiva boendemiljöer. Det är bra att Askersund hänger på trenden men konkurrensen är stenhård. Bra kommunikationer, vård och skola samt möjlighet till givande fritidsaktiviteter är också viktiga förutsättningar för en attraktiv bostadsort. Kommer den handlingsplan Askersund har att räcka? 

Jag tänker på hur svårt det är att fatta bra beslut för lång tid framåt. Våra kommunala företrädare ska inför sina beslut om infrastrukturen försöka se in i den berömda kristallkulan. Jag har en känsla av att kulan tyvärr oftast är ganska grumlig.

Jag tror att det finns en stor risk, eller möjlighet, att en våg av kommunsammanslagningar kommer. Kanske blir det så att Askersund, Laxå och Hallsberg slås samman för att bilda en kommun i södra Närke? Alla tre kommuner med samma problem, nämligen minskade folkmängd.

Den nya kommunen skulle få cirka 31 800 invånare och en landareal på drygt 2 000 kvadratkilomter Befolkningstätheten skulle bli drygt 15 personer per kvadratkilometer vilket är något mer än vad Askersund har idag.

Vad skulle man vinna på detta? Det finns antagligen möjligheter att rationalisera inom den kommunala verksamheten, vilket kan ge en förstärkning av resurserna ute på fältet. Samordning av vård och skola, kommunikationer, fritidsanläggningar med mera borde bli bättre.

Istället för konkurrens mellan kommunerna kan man gemensamt utnyttja de sammanslagna skattekronorna effektivare. Vi och de, blir enbart vi. Ett problem kvarstår dock, lågt invånarantal per ytenhet.

Tyvärr finns då en risk att de små orterna i kommunen utarmas. Centralorterna Hallsberg, Laxå och Askersund kommer förmodligen få ännu mer fokusering men också bli bättre. Frågan är om den utvecklingen går att stoppa? Det kanske är bättre att bejaka den, och politikerna får fatta de infrastrukturella besluten efter dessa förutsättningar istället för som det är nu. Det handlar ju om att ta bra beslut för lång tid framåt.

Jag bär på en tanke om hur åtminstone några mindre orter kan komma att stärkas i framtiden, men det kommer jag att återkomma till längre fram. För egen del är jag tveksam till att en sammanslagning skulle vara gynnsammare för Askersund, men vad är alternativet?  Fundera på det! 

Nu undrar ni säkert om halsduken och dess färger. Jo, mannen är en supporter till Björklöven, hockeylaget från björkarnas stad Umeå som försöker kämpa sig tillbaka till elitserien. Under 40 år bodde han i Norrland. Vid uppnådd pensionsålder ville han flytta närmare sina barn och barnbarn som bor i södra Sverige. Det blev Askersund. Varför?

Mannens släkt härstammar från Örebro. Vid tidpunkten för flytten hittade han en lämplig och billig lägenhet i Askersund. I nästa andetag säger han, att så fort han får tag i en bostad i Örebro flyttar han dit. Det främsta skälet är att han tycker att de allmänna kommunikationerna är urusla till och från Askersund. Bil har han inte råd med.  
                                                                                                                                          

2013-04-14 16:17
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla