EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Total ovisshet om gud

Tror ni på gud?

Den frågan ställde jag på min Facebook i veckan. Alla som ville svara hade en röst som räknades och det var först till tio som gällde.

Det blev 10-0 till nej.

Det betyder att de tio första som röstade alla röstade för att de inte tror på gud. Nåväl, även efter att tian var nådd så fortsatte det komma in röstande och jag har även en del Facebookbekanta som tror på gud.

Men absolut flest röstade ändå på nej.

En bekant nöjde sig inte med att rösta utan slängde även frågan tillbaka. “Men du då, tror du själv på gud?”. Jag kunde inte svara. Inte ja eller nej alla fall. Anledningen är att jag inte har en aning.

Jag har ingen stark tro på att gud finns. Men heller ingen större övertygelse om att han inte finns. Jag kan klara av att “tro” mig veta svaret på frågor som vilket lag som kommer vinna matchen. Eller om maten kommer smaka bra eller inte.

Men på gudfrågan går jag bet.

En del tror inte att gud finns men tror ändå att det är “nånting som finns”. Vad skulle nånting i så fall vara? En vind som sveper fram över jorden? Ett gammalt stenblock? En elefant? Allt i guds skepnad.

Den senaste undersökning jag hittar om svenskars gudstro visar att 43 procent tror på gud eller “på nånting”. Fler kvinnor än män är troende och en betydligt större andel män än kvinnor tror inte på gud.

Fast visst är det skönt att man inte vet allt här i världen. Hur kul vore det att ha svaren på allt? Nä, jag fortsätter leva i ovisshet om gudfrågan, men jag vågar mig på att tro att det kommer att regna imorgon.

Publicerad: 2019-07-12 0:29
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}