EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Torbjörn, världens
bäste biljardspelare

Världmästaren Torbjörn Blomdahl omgiven av t v finalisten Anh Duc Chien Nguyen och t h semifinalisterna Sameh Sidhom och Semih Sayginer. Foto: Kozoom

Ännu en gång har Torbjörn Blomdahl visat att han är världens bäste biljardspelare. Det skedde i danska Randers i lördags då han sensationellt lyckats spela sig ända fram till VM-finalen i 3-vallars carambole där vietnamesen Anh Duc Chien Nguyen fick ge sig för svensken.

Få hade tippat att Torbjörn, som hunnit fylla 57, skulle kunna bli världsmästare igen. Senast skedde det i franska Bordeaux 2015 men efter den titeln började han tappa formen . En operation tvingade honom till ett tävlingsuppehåll och det gick sedan knackigt på flera turneringar.

Plötsligt gick den gamle mästaren inte riktigt att känna igen, han fick förtvivlat svårt att knyta ihop säcken, kunde leda i slutet av matcherna men ändå förlora, överspelad av både yngre konkurrenter och veteraner i det toppskikt av biljardproffs som han själv tillhört sedan 1980-talet.

På senare år har prispengarna ökat i trevallars carambole, stora koreanska företag sponsrar och i USA har en miljardär satsat på en ny turnering - att se medspelarna ta hem de växande potterna var väl inte så kul för Torbjörn Blomdahl.

Pappa Lennart får en kram av Torbjörn - eller tvärtom.

Men han stretade på och har berättat att det började lossna under hösten. För en biljardspelare av Torbjörns dignitet handlar det om att hitta den där exakta tiondelen av en millimeter där bollen ska stötas för att få rätt skruv och rulla den väg på bordet där de två andra bollarna träffas. Det handlar om att i varje nytt läge välja smartast lösning, att ur sin minnesbank av tiotusentals tidigare stötar välja - och kunna utföra - den optimala stöten.

I Randers var det så dags att visa biljardvärlden att mannen från BK Borgen i Hälsingborg inte kunde räknas bort. Enkelt vidare från gruppspelet mötte han toppturken Lütfi Cenet, höll på att åka ut direkt men räddade sig till 40-40 och vann övertygande i förlängningen.

På läktaren satt pappa Lennart Blomdahl, själv en gammal biljardmästare, och hejade vilket definitivt hade betydelse. “Pappa gav mig tur och mod”, berättade Torbjörn efter VM-segern. Och tur och mod visade han i den absolut tuffaste matchen mot den belgiske mästaren Eddy Merckx. Den slutade också 40-40 varefter Merckx går fram och gör sju stötar på raken. Borde vara svårslaget. Då kontrar Blomdahl med åtta!

Den sjätte stöten i serien är just en sådan som bara en Blomdahl vågar göra i det läget. Danskar och tillresta svenskar i publiken tjöt ikapp över den bländande uppvisningen.

Danskarna hade dock lättare att hålla igen på ovationerna i kvartsfinalen då svensken enkelt krossade det danska hoppet Dion Nelin. I semifinalen blev Blomdahls offer den unge elegante egyptiern Sameh Sidhom. Och så var legendaren i final igen, den sjunde i karriären.

Finalen artade sig som tidigare matcher, Torbjörn hade hela VM-turneringen överraskat med en nyfunnen säkerhet som resulterade i längre serier (stötar i följd), flera tvåsiffriga. Ett tag ledde svensken nu med 22-3 men vietnamesen kom igen, hittade sitt spel och närmade sig obehagligt påträngande vår idol, som verkade stå och stampa och missa till synes okomplicerade stötar. Usch!

Men mästaren fick lyckligtvis fart på maskineriet när det som bäst behövdes och kunde trots en stark vietnamesisk spurt stänga matchen med 40-37.

Så här glad blir man efter att ha vunnit en gastkramande förlängning med 8-7. Foto: Kozoom

Jag har inte hittat en rad om denna magnifika VM-seger i de tidningar jag läst. Biljard är som vanligt skamligt ignorerad av okunniga sportredaktioner. På söndagens resultatbörser redovisades VM i trampolin och en japansk deltävling i shorttrack men inte att en svensk blivit världsmästare i en sport med miljoner utövare.

Den som vill veta mer om sporten och Torbjörn Blomdahl har ännu chansen (t o m 10 december) att på SVT Play se dokumentären “Världens bäste Torbjörn”.

Publicerad: 2019-12-02 22:32
Kommentarer
JB:
SNN visar återigen att ni är den bästa tidningen både med lokala & världs nyheter.
2019-12-03 9:26
Andreas Lagemyr:
Kung Torbjörn!
2019-12-04 14:24
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}