EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Så ledsen att vi
trampade på öm tå

Sydnärkenytt verkar ha trampat på en riktigt öm tå hos Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, när vi skrev att hon satt munkavle på politiker och tjänstemän i samband med miljöskandalen med dumpat batteriavfall.

Hansson berättar i en måndagskrönika i Nerikes Allehanda (en tidning som trycks i Stockholm) att hon blivit ”både illa berörd och förvånad när en annan lokal media valt att publicera en artikel där det stod att jag belagt ledamöterna i kommunstyrelsen med ’munkavle’”.

Sydnärkenytt är givetvis mycket ledsen för att Kumlas ledande politiker snart en månad efteråt mår så illa av en rubrik att hon glömt vårt namn.

I den bästa av världar skulle man kunna tro att kommunstyrelsens ordförande blivit illa berörd av att konfronteras med sanningen i Sydnärkenytts rubrik om munkavle; att hon med skammens rodnad insåg vilket övergrepp mot yttrandefriheten hon begått genom att för ledamöterna inskärpa vikten av tystnad i ett för allmänheten akut miljöärende.

Så var tyvärr inte fallet. Katarina Hanssons historieskrivning visar sig istället inte riktigt hänga ihop.

Först understryks i krönikan att hon som ordförande uppmanat ledamöterna i kommunstyrelsen att ta sitt ansvar för att sekretess råder, med andra ord att inte uttala sig i frågan.

Det var detta vi kallade munkavle.

Att Hanssons agerande satte hård press på ledamöterna vill hon i efterhand inte medge utan skriver sedan att hennes uppmaning bara handlade ”om vikten av att vi alla agerade korrekt för att inte riskera något i pågående utredning”.

Sistnämnda citat kan sorteras in i pärmen Skenheligheter. Vad som är korrekt för Hansson behöver inte vara korrekt för en oppositionspolitiker eller en insatt tjänsteperson med miljökunskap.

En hel del fakta i ärendet – kommunens beslut och handlingar – fanns redan när Expressen avslöjade miljöskandalen och dessa kan i efterhand inte omfattas av förundersökningssekretess.

Vem som vill kan och får så långt uttala sig om ärendet. Vad än Katarina Hansson trott och fruktat.

Publicerad: 2020-01-13 21:44
Kommentarer
Kurt:
Sydnärkenytt är den enda media som uppmärksammat denna skandal ordentligt, vilket varit viktigt för oroliga Kumlabor. Att sossarna vill tysta ner förvånar ingen, så har de alltid gjort.
2020-01-14 6:09
Anders Friberg:
Jag tror på folk till dess motsatsen bevisas. Låt utredningen få visa om kommunen brustit i hanteringen av ärendet. Vem eller vilka som i så fall bär ansvaret. Medborgarna har rätt att få veta hur och varför tidernas miljöskandal kunde ske.
2020-01-14 9:47
Observerat!:
Det är i pressade situationer som brist på bra ledarskap framkommer tydligast! Det är nu hög tid att en opartisk framtagen tidslinje presenteras. Vi i Kumlabor vill ha svar. Om kommunen hade tagit klagomålen på allvar från början så hade vi sluppit mycket av dessa miljöskador.
2020-01-14 19:24
Klanten:
Det stämmer att det fanns information som skulle kunna ha förmedlats innan förundersökningen inleddes vilket också framkom i senare intervjuer då kommunen lämnade information som tidigare inte hade förmedlats. Eftersom ansvarigt företag försatts i konkurs ska det bli intressant att se om kommunen försett sig med både hängslen och livrem för att förhindra att saneringsnotan hamnar hos oss skattebetalare. Kommunen gick ju ut med informationen att man påbörjade saneringen som sedan helt skulle betalas av företaget.
2020-01-15 8:59
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}