EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Kommunalråd utan råd

Jag tycker det är märkligt att våra lokala förtroendevalda är så frånvarande när vi genomlider denna omfattande kris som Coronaviruset skapat

Vi är alla drabbade mer eller mindre, en mängd restriktioner är utfärdade, hela samhället är djupt påverkat men de som har det högsta ansvaret i våra kommuner håller med enstaka undantag tyst, dag efter dag.

Det var en rimlig förväntan att våra ledare - oavsett om vi röstat på dem eller inte - åtminstone inför påskhelgen i denna prövande tid hade vänt sig direkt till kommuninnevånarna med några deltagande och stöttande ord. De kunde ha talat om den sammanhållning som nu behövs, de kunde ha stärkt alla dem som arbetar i vården.

De hade kunnat framträda i webb-TV, det finns olika tekniska möjligheter, eller ha skickat ett pressmeddelande med sina tankar och hälsningar. Men inför allmänheten  har kommunalråden lyst med sin frånvaro.

Kommunernas hemsidor är fyllda med goda råd för olika grupper. Det är oftast mycket bra upplagt med vissa uppdateringar och hänvisningar till Folkhälsomyndigheten och Region Örebro län.

Jag noterar två inslag som sticker ut: I Askersund har kommunen under rubriken Askersund levererar uppgifter om butiker och andra företag som utökat sina tjänster under krisen, klart bra idé. Laxå kommun har senaste tiden skickat dagliga pressmeddelanden om Coronaläget, som även kan läsas på dess hemsida. Det ger en bra överblick.

Men som sagt, kommunalråden i Sydnärke, som borde ha den bästa överblicken, måste skärpa sig och börja kommunicera personligen med medborgarna i dessa kristider. Annars tappar vi förtroendet för dem.

Publicerad: 2020-04-13 21:44
Kommentarer
Svennis:
Tack Lars för din kloka och viktiga krönika..Jag har i mina kommentarer kring Coronaviruset påpekat hur viktigt det är att politiker och tjänstemän har en dialog med medborgarna. Det är i svåra kriser som ledarna i ett samhälle måste kliva fram och visa sitt stöd till medborgarna. Tystnad och knapphändiga eller i värsta fall felaktiga uppgifter är det som skapar oro och rädsla . En uppmaning till våra politiker och ansvariga tjänstemän och chefer kliv fram och visa att ni tar ert ansvar i denna svåra tid och hjälp till att skapa trygghet och stöd för alla viktiga samhällsfunktioner på så sätt lindras oron bland medborgarna. Lars fortsätt att bevaka våra kommunala politiker och tjänstemän men även en önskan om inslag om våra hjältar inom sjukvården som sliter hårt varje för att hjälpa alla drabbade av Covid-19.
2020-04-13 22:49
Emma:
Håller helt med, bra skrivet!
2020-04-14 0:12
Uppgiven:
Håller med om tystnaden. Verkar mer munkavle än munskydd. Håller inte med om slutklämmen; man kan inte tappa något man inte har.
2020-04-14 10:35
Thomas Berglund:
Uppskattande ord i och under påskhögtid är inte alls för mycket begärt i dessa svåra covid-19 tider av våra kommunalråd. Det är dock sällan eller aldrig vi hör sådana i både högtidstider eller svåra virustider. Traditionen att inte hymla med orden står stark även i Kumla. Det finns en stark groende tystnadskultur som breder ut sig större än ett spindelnät hemma i olika vrår. Att sprida ingen information eller uppskattande ord i dessa prövande virustider är mer att sprida illavarslande information än något annat. Det enda sättet att på ett säkert sätt starta olika teorier eller rykten, tal om minskat förtroende är att inte delge närfakta från vårt kommunala hus. Det finns flertalet kommuner som du illustrerar (även Hällefors) delger nutida uppdateringar om läget på ett neutralt sätt utan att vara för personlig. En samlad kommunal faktaruta är inte svår att delge. Det går att ge en överblick. Det går också att välja som Kumla att inte ge en överblick, frågan är bara varför? Thomas
2020-04-14 11:26
Olddriver:
Det är väl så att när krisens omfattning sträcker sig över kommungränsen blir den lokala pampen, oavsett partifärg ställd. Lätt att vara stor och karsk på hemmaplan men när en pandemi även drabbar de små kommunerna i sydnärke blir bristen på initiativ uppenbar. Håller med Lars L fullständigt.
2020-04-14 13:50
K H:
Har redan tappat förtroendet för politiker
2020-04-14 13:52
Sophia :
Håller helt med! Supervikigt.
2020-04-14 15:36
Anders Friberg:
Som framgår på kommunens webbplats, om Covid-19, finns såväl en stabsorganisation och krisledningsnämnd. Det är bra att den interna informationen är säkrad. Men frågan är för vilka kommunen finns till för det vill säga kundperspektivet? Informationen till dig, mig och alla andra medborgare är bristfällig. Det är en utmaning (problem)!
2020-04-14 17:54
Instämmer helt!:
Sorgligt att se hur de styrande folkvalda politikerna har fått munhäfta. Bra reflektion Lars! Håller helt med dig. Om några år kan vi snart välja nytt folk i täten. Sett att det finns i alla fall ett parti som är mycket engagerat i media med kloka åsikter senaste året. Härligt att se... Fortsätt så... Så kanske det smittar av sig till fler partier. Kumla behöver engagerade och synliga politiker.
2020-04-14 22:43
Marina Ljungdahl :
Riktigt bra skrivet!!
2020-04-15 11:47
70+:
Fortfarande saknas uppgift på Kumla kommuns hemsida var vi ensamstående äldre, som inte vill belasta hemtjänsten, kan få hjälp att få hem livsmedel och medicin. Enligt tidigare medieuppgifter har kommunen frånhänt sig detta ansvar men en hänvisning var hjälpen finns borde ju framgå av kommunens hemsida – om den nu finns. Kommunens tystnadskultur har spritt sig att även gälla det skrivna budskapet.
2020-04-15 17:53
Till 70+:
Alternativen är väl att handla via nätet och beställa hemleverans. Går ju med både mat och mediciner.
2020-04-16 16:35
Också 70+:
"70+" du kan bestlla hem mat från kumlas båda ICA affärer. Det har jag gjortt i fyra veckor nu och det fungerar perfekt. Beställningen görs förstås via internet.
2020-04-16 17:06
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}