EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Sydnärkenytt blir utan
när staten ger mediestöd

Så har nu mediestödsnämnden för första gången bestämt vilka som får del av det nya statliga stödet för lokal journalistik. Sydnärkenytt sökte 408 000 kr för att förstärka redaktionen och möjligheten att förbättra bevakningen även på orter utanför kommunernas huvudorter. Vi fick inte ett öre.

Orsaken är att andra områden i Sverige bättre behöver pengarna, anser mediestödsnämnden. Kommuner som har ingen eller svag nyhetsjournalistik.

Det hade kommit in 130 ansökningar på totalt 103 milj kr men nämnden hade bara 30 milj att fördela, kassan hade nämligen vittjats av Göteborgsposten (40 milj kr) och NA (25 milj kr) som på grund av sjunkande upplagor plötsligt fick rätt att bli understödstagare.

- Prioriteringen av det lokala mediestödet gjordes genom en samlad bedömning där aspekter som områdets förutsättningar, insatsens karaktär och långsiktigheten i satsningen beaktades, förklaras det av nämnden.

Listan på dem som får stöd domineras av redan existerande tidningsföretag som tilldelas ett antal hundra tusen kr för att bevaka en namngiven ort. Västerbotten har längsta listan, flera orter i Norrbotten, Jämtland och Dalarna ska få förstärkning, även i Västra Götaland och Sörmland samt spridda skurar i andra län.

Noteras kan att i Stockholms län är det bara Nykvarn som får en satsning via Länstidningen i Södertälje. Som om kranskommunerna i Storstockholm inte låg i djup medieskugga. Hit kan det fördelas mycket lokalt mediestöd i framtiden.

Örebro län? Jo där sticker Länsposten ut som ensam mottagare av 400 000 kr för att utveckla lokal nyhetsjournalistik i Laxå och Östernärke.

I motiveringen för att avslå Sydnärkenytts ansökan framgår att tjänstepersonerna på Myndigheten för press, radio och tv har vaga begrepp om mediesituationen i Sydnärke.

Deras påstående att ”Nerikes Allehanda bevakar samtliga kommuner utom Hallsberg genom lokalredaktioner på plats”, är diskutabelt. Tillvaron för NA:s lokalredaktioner i Askersund, Laxå och Lekeberg är sedan länge tynande när verksamheten koncentrerats till Kumla. En lokal är inte detsamma som en redaktion.

Man kan i sammanhanget även fråga sig varför Länsposten ska få statligt stöd för att bevaka Laxå om NA redan har en lokalredaktion på orten.

Nu liksom förr - utan statsbidrag fortsätter Sydnärkenytt att lita till läsarnas och annonsörernas stöd. Medan våra konkurrenter NA och Länsposten kan bada i skattemiljoner. Helt rättvist är det väl inte.

Publicerad: 2019-06-21 1:47
Kommentarer
Lasse Luring:
Håller med om att man gjort en sjuk prioritering. Ni nekas i stort sett pengar till lite schysst mat till redaktionskatten medan NA håvar in storkovan för att lägga ut 7-8 av 10 artiklar i form av robotgenererade texter om husförsäljningar mm. Dessa plusmärks också för att man ska få intäkter från folk som uppskattar "högklassig lokal journalistik". Vilka dom nu är? Bit ihop och kämpa på SNN. Ett bra jobb gör ni!
2019-06-21 4:25
Jb:
Det är förj.. ligt!
2019-06-21 9:15
J.O.S:
NA vet inte var Askersund ligger!
2019-06-21 9:25
Ruben den röde:
Den där nämnden kan ju inte haft nån stor koll. Trodde det där stödet var till för att hjälpa mindre lokala aktörer som er o inte bara ge bort pengarna till större som funnits längre tid. Kanske är ni för snälla o borde börja ta lite betalt för allt ni lägger ut. Typ 4-500 per år tycker jag är rimligt alla fall.
2019-06-21 11:30
Kjell Olov Jonsson:
Hoppas ni orkar kämpa på. Ni gör ett toppenjobb och det händer ju titt som tätt att man läser nyheterna först på er hemsida för att några dagar senare hitta dom i NA. Tack för att ni finns.
2019-06-21 13:53
Gubben:
Media som får mina skattepengar borde vara förbjudna att ha en betalvägg. Jag bör säga att mina föräldrar och jag själv prenumererade på NA under nog 40 år innan vi flyttade från länet. Jag saknar i dag inte NA före betalväggen. Jag litar mer på Kumlanytt för nostalgisk information om min hemstad. Men principiellt är det fel att en Kulturminister med sina tjänstemän utan lokalkännedom kan dela ut pengar till vissa privata företag och andra blir utan. Man borde nog kolla jävet.
2019-06-21 20:22
Sonja Cederlöf:
Jättebra att ni fortsätter trots motgången.Hoppas ni orkar. Jag håller verkligen med i vad du skriver. Det är otacksamt att arbeta ideellt. Hur är det ekonomiskt med stöd från privatpersoner? Jag vet inte att jag betalat någon medlemsavgift till Sydnärkenytt ännu. Sydnärkenytt är jättebra och behövs!
2019-06-21 21:15
Anders Björk:
Kan man ge NA 25 miljoner borde man kunna ge oss några hundra tusen alla fall, och kanske "bara" 24,6 miljoner till NA. Skulle kalla det för en fördelning som inte bryr sig överdrivet mycket om lokaljournalistiken.
2019-06-21 22:03
Christina Nilsson:
Fy tusan vad orättvist. Några hundra tusen av kakan skulle Ni ju kunna få. Är det Amanda Lind (hon med håret) som bestämmer eller är det någon lokal förmåga som inte vet bättre?????????
2019-06-22 14:35
Robban:
Det kryper i kroppen när jag läser det. Med alla de miljonerna borde NA kunna efterlikna Sydnärkenytt och göra bra lokaljournalstik, men icke. Med robotskrivna artiklar och TT-nyheter litar man inte mycket på dina egna journalister. Fortsätt kämpa Sydnärkenytt, ni gör det riktigt bra med både stort och smått!!
2019-06-22 14:42
Kajsa:
Ni borde fått den lilla summan eftersom ni har klart bättre och mer realistisk journalistik än Nerikes Allehanda , det är lite skrämmande att helt okunniga personer sitter och bestämmer över detta .
2019-06-22 20:02
Olddriver:
NA har ju gått från att vara en förstklassig tidning till en medioker skugga av sitt forna jag. Sydnärkenytt däremot ät ett exempel på levande journalistik! Täcker hela spektrat av intressanta nyheter och låter oss läsare få komma till tals. Att inte ge er ett litet bidrag vittnar återigen om Stockholms syn på sin omvärld, en samling människor som man vet väldigt lite om! Ni får börja med ”crowfunding” bland era läsare! Det kommer att gå bra!
2019-06-23 9:34
Johan:
Det är ju aktörer som sydnärkenytt som ska få stöd för att kunna utvecklas. Bonnierfamiljen har väl fått tillräckligt av kakan ändå med tanke på det överdådiga lyxliv som den familjen lever...
2019-06-24 11:17
Charlotta E:
Det är verkligen konstigt att man kan tilldela två tidningar i samma län, men inte tre. Man kan ju om man vill, vrida det till utfrysning. Måhända att NA är större,men i andra sammanhang brukar man ju pusha på även de som inte är lika stora. Konstigt resonemang, tycker åtminstone jag.
2019-07-01 12:12
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}