EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Se till att rädda våra företag

Hallbo har lovat att halvera hyreskostnaden i tre månader för utsatta företagare i kommunen. ÖBO går ännu längre och bjuder helt på hyran i två månader. Självklart bör även de största hyresbolagen i Kumla göra nåt för sina företagshyresgäster som nu kämpar för sin existens.

Att vara små/egenföretagare innebär ofta en ständig press och sällan något ekonomiskt överflöd. Jag tror att många startar sin verksamhet grundat framförallt på en kärlek till yrket och den frihetskänsla det ger att sköta sig själv. De mindre företagen är en stor del av en stads själ, så även i Kumla.

När vi nu hamnat i ett oväder som slagit upp stora hål ekonomiskt för många gäller det att snabbt visa att stöttning finns där, på det sätt man kan bidra. Och för hyresbolag är då en hjälpande hand med hyran det självklara sättet.

Sen är det såklart så att vissa branscher drabbas mer än andra av Coronavirusets framfart. Precis alla behöver inte hjälp. Men en hel del.

Kumla säger sig vara en blomstrande kommun. Vill man fortsätta vara det gäller det att agera snabbt nu. Absolut ingen tjänar på att massa företag får kasta in handuken. Inte företagen själva, inte Svea rike, inte medborgarna i Kumla och heller inte staden och dess hyresbolag.

Det finns självklart ingen lokal syndabock i att den här krisen uppstått, men faktum är ändock att många är nere för räkning, eller kommer hamna där, och då gäller det att få stopp på blödningen i tid innan den blivit för stor.

Med tanke på att Kumla Bostäder AB gjorde ett positivt resultat med mer än 15 milj kr ifjol bör inte några månaders fri hyra för att rädda utsatta företagshyresgäster vara så mycket att diskutera. Och övriga bör följa efter.

Publicerad: 2020-03-26 16:59
Kommentarer
Agda 87 :
Vakna Anders Björk !! Varför vi boende i allmännyttan subventionera dessa företags hyror?? Tycker du samma sak ska gälla alla hyresgäster som bli av med jobbet och bor i Kumla Bostäder, då räcker inte 15 miljoner i vinst långt...…. Varför skriver du inte samma sak om Melins samt Ekströms fastigheter som också har lokaler runt torget.
2020-03-26 18:06
Petra :
Mitt i prick! Vi vill ju ha en blomstrande kommun och det kan man ju bara göra om gemensamma krafter får råda.
2020-03-26 18:08
Bosse Pettersson :
Ändå nyfiken på om Petra tänkt dela med sig av framtida vinst i företaget klippgränden till Kumla bostäders hyresgäster.
2020-03-26 18:33
Konstigt.:
Jag tycker det är väldigt konstigt hur man kan driva ett företag som riskerar konkurs redan efter ett par veckor. Hur gör man om man blir sjuk eller ska ha semester. Man måste väl ändå ha en buffert för minst 2 månadshyror och löner. Det måste vi som inte har företag se till att ha. Man får intrycket att en del vill sko sig på Coronaviruset. Jag tror inte varken Kumlabostäder eller Kumla kommun har några pengar i en budget för att ge bort pengar till företagen. Håller med "AGDA 87" ska alla arbetslösa få subventionerad hyra då?
2020-03-26 19:02
Jojje:
Bra skrivet Anders. Kanske AGDA 87 föredrar att göra sina behov i Hallsberg då företagarna i Kumla försvinner. Undra vem som behöver vakna?
2020-03-26 22:44
Bagarn:
ÖBO får väl degen från skattebetalare? Där finns det med andra ord slantar. Hallbo halverar hyrorna i tre månader, sedan har man sex månader på sig att betala tillbaka om jag förstått det rätt.
2020-03-27 7:32
Larsson :
Utan företag i kommunen så försvinner mycket av den lokala servicen. Men överlever inte företagen så försvinner arbeten. Folk blir arbetslösa, vilket dels kommer påverka möjligheter och vilja till nyetablering, det finns ingen köpkraft kvar. Det blir därmed färre som bidrar till välfärden och fler som skall konkurrera om den. Vilket säkerligen kommer slå hårt på de äldre och redan svaga. En företagare har inte en "a-kassa" likt en arbetstagare som kan garantera företagets försörjning i 450 dagar vid plötsliga inkomstbortfall. Läget är ju rätt exceptionellt och ingen av oss tjänar på att massa företag går omkull.
2020-03-27 7:35
Siri :
Jojje, trodde redan Hallsbergs gator och butikslokaler var tomma, med eller utan Corona........
2020-03-27 8:25
Lotta nyman:
Om vi vänder på frågan, hur många klarar sig med mindre inkomst. Dom som jobbar som anställda gör sitt jobb, men har inte någon hyra att betala. Det gör arbetsgivaren, och arbetsgivaren har förmodligen en egen hyra att betala. Kumla bostäder kunde hjälpa sin hyresgäster, föra en dialog med dom.
2020-03-27 8:42
Petra :
Bosse Pettersson. Vet inte hur du tror småföretagar bedrivs. Om du vill bli insatt tar jag mig gärna tid att förklara. Kom in på en kaffe så berättar jag mer än gärna. Mvh Petra
2020-03-27 10:20
Bosse Pettersson :
Petra Det verkar ju fungerat sen 1993 för dig iaf, men två veckor med mindre kunder verkar omöjligt........ vem är det du tycker ska stå för kalaset att rädda din verksamhet???
2020-03-27 11:12
Anders Björk:
Bagarn: Från början var det sagt från Hallbo att de skulle bjuda på ett visst antal månader som sedan skulle betalas tillbaka. Sedan ändrade de beslutet och bestämde att helt bjuda på två månaders hyra för företagare i utsatta branscher.
2020-03-27 11:20
Lisbeth :
Blev permitterad från Volvo i veckan. Kommer Kumla bostäder efterskänka min hyra också ?? Tacksam för svar
2020-03-27 13:18
Jojje:
Petra, du har så rätt angående Bosse, han har verkligen ingen hum om verkligheten. Den som kan rädda de flesta verksamheten kan vara samma aktör som en gång räddade en bankerna. Vad är det för fel o ropa på hjälp när det behövs?
2020-03-27 13:33
JOJJE :
Lisbeth, jag tycker du inte borde behöva betala någon hyra alls under tiden du är permitterad !! När allt ordnar sig så skjuter Petra in de pengar som fattas för Kumla Bostäder
2020-03-27 14:24
Matias Galli:
Det är alltid lätt att peka på andra och säga vad de ska eller bör göra istället för att agera själv. De bästa matcherna görs som bekant från läktaren. Har Sydnärkenytt övervägt att bjuda de lokala näringsidkarna på halva eller eventuellt hela annonskostnaden under en begränsad period? Att ta sig igenom eller ur kriser handlar oftast om att både gasa och bromsa - minska kostnader men även försöka öka intäkterna.
2020-03-27 15:30
Anders Björk:
Svar ja till frågande Mattias. Erbjudande om kraftig rabatt har utgått till annonsörer pga Coronaviruset. Det var en självklarhet i rådande läge.
2020-03-27 16:14
Kolle:
Skillnaden för en företagare är att de har dubbla hyror att betala. Dels hyran för sin egna privata bostad plus hyran för sin arbetsplats. Så om Lisbeth i kommentarsfältet skulle vara egenföretagare så innebär det att hon får betala både sin egen hyra och hyran åt sin arbetsplats som i detta fallet är Volvo.
2020-03-27 16:27
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}