EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Sommaren försvann snabbt

Gyllene Tider släppte 1996 en låt som heter “Juni, juli, augusti”. Den handlar om hur mycket de ser fram emot sommaren och dess varma vindar. Jag vet inte om augusti var varmare förr, troligen inte, men det är alla fall tveksamt om augusti ska räknas som en sommarmånad. 

I år gick det snabbt att slå om. Ena veckan var det sol och bad och nästa långärmat och kalla kvällar. Normalt sett brukar bytet från sommar till höst fasas ut dag för dag, men i år skedde det över en natt. 

Det kan ändå hända att augusti är varm länge. Jag drar mig till minnes 2018. Anledningen att jag minns just det året är för att jag då gjorde en enkät till vår tidning om vad folk tyckte om att sommaren var så jäkla varm. Varje dag. 

Enkäten genomfördes sent i augusti, det var en augusti som inte går att jämföra med årets. Svaren var jämnt fördelade. Hälften tyckte att det var skönt att dag efter dag var upp mot 30 grader, sommaren är ju ändå så kort. 

Den andra halvan var tvärtemot. De led, eller tyckte alla fall att det fick räcka med värme för året och såg fram emot hösten. Själv är jag i mellanmjölkens land vad gäller svaret på den frågan. 

Ty, det gör inget om vädret blir lite ostadigare, kvällarna mörkare och temperaturen med tiden faller. Men helst inte att det sker genom ett fingerknäpp. 

Igår var det dock ovanligt skönt för att vara årets augusti. Jag ville ta tillvara på detta och gav mig ut på en cykeltur, från Kumla till Hallsberg och tillbaka. Känslan att cykla i shorts och t-shirt, för kanske sista gången i år samtidigt som solen log, innebar en kombination av frihet och vemod. 

Jag cyklade förbi de väldiga och ständigt tomma gröna fälten i Kumlaby. Förbi lantbruksmaskinerna som arbetade vid infarten till Sannahed. Förbi motorstadion där ljud dånade ut från arenan. 

Förbi en vägreparation efter bron vid infarten till Hallsberg. Förbi, och över skolgården, hos Alléskolan. Bakom Sydnärkehallen spelades en pojkmatch i fotboll. Jag parkerade cykeln och satte mig och kollade i en halvtimme. 

IFK Hallsberg mötte Adolfsbergs IK och jag försökte minnas hur spelet på planen såg ut när man själv var pojkspelare. Det gick inget vidare, det är många år sen nu. De båda lagen gjorde fem mål vardera innan jag rullade därifrån. 

Tillbaka mot Kumla. 

Att cykla längs Järsjövägen är inte så lockande så det blev samma väg tillbaka. Vägen vid bron reparerades fortfarande. Motorljud dånade ännu från Glottra Skog Arena och lantbruksmaskinerna mellan Sannahed och Kumlaby var igång än. 

Solen var framme hela vägen, men efter att jag åkt igenom en skogspassage och kommit ut på andra sidan hade den hunnit försvunna. Det gick på några minuter och det kändes som sommarens sista värme. 

Tack för i år. 

Publicerad: 2021-08-24 14:58
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}