EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Håll igen med gissningarna

Anders Tegnell måste vara Sveriges mest kända person just nu. Från ingenstans har han kommit och plötsligt utvecklats till en landsfader vars uttalanden miljontals svenskar formar sitt liv efter.

Jag har fått ett bra intryck av Tegnell. Han är lugn och sansad, och betydligt mer komfortabel i tuffa intervjusituationer än exempelvis vår statsminister Stefan Löfven är.

En sak tycker jag dock han borde dra ner på. Att gissa så mycket i sina profetior. Ett exempel är från idag där han tillfrågas om hur länge Coronasmittan finns kvar.

“Vi kanske aldrig någonsin blir av med den, eller så dröjer det till vi får vaccin eller liknande”, säger han till SvD.

Det är självklart inte förbjudet att gissa, eller tro. Men i hans position tycker jag det vore klädsamt att strunta i det och ibland istället svara ”ingen kommentar” eller ”eftersom jag inte vet så avstår jag från att svara”.

Han behöver inte vara sensationslystna reportrar till lags precis hela tiden.

Folk vill veta när det här är över, under min livstid kan jag inte komma på någon fråga som folk så gärna velat ha ett svar på som denna. Det är ingen annan fråga som ens varit i närheten.

Men ingen kan ha svaren på precis alla frågor, inte ens Anders Tegnell, och så länge Tegnell inte vet svaret tycker jag han ska strunta i att gissa och svara “kanske” på livsviktiga frågor. Det skapar bara än mer osäkerhet och förvirring.

Ibland är det faktiskt bäst att hålla tyst, även om det blir en rubrik mindre.

Publicerad: 2020-05-04 14:37
Kommentarer
Kumling:
Jag tycker Tegnells svar är bra mycket bättre än t ex ”ingen kommentar”.
2020-05-04 16:34
Karl :
Anser att Tegnell endast pekar på de scenarion som står till buds. Om han inte skulle svara, så vore hans kompetens genast i fråga satt av samms journalist. Osv.
2020-05-04 16:37
Hasse:
Läste artikeln och kom att tänka på det gamla ordspråket ”Man ska leva som man lär”.
2020-05-04 20:10
ME:
Eller också är det så att han vet, men för att inte sprida panik och oro så uttalar han sig som han gör...
2020-05-05 6:18
Olddriver :
Sedan är det väl så att journalister inte alltid behöver få ett svar på sina frågor. Eftersom ingen lär veta hur denna pandemi fortsätter eller ebbar ut så är Tegnell vederhäftig i vad han svarar.
2020-05-05 10:06
Matias Galli:
Vad säger Tegnell egentligen? I det framförda exemplet redovisar han två ytterligheter (aldrig blir av med den respektive tills det finns vaccin eller liknande) utan att ta ställning för något troligast alternativ. Hade han gjort det hade han gissat. Sifo har för MSB:s räkning gjort en undersökning som visar att svenskarnas förtroende för äldreomsorgen sjunkit från 34% i mitten av april till 22% i början av maj. Högst förtroende har svenskarna för sjukvården - 81% följt av Folkhälsomyndigheten - 77%. I det senare fallet kan man nog läsa det som liktydigt med Tegnell. Detta är förtroendesiffror som journalistkåren generellt inte är i närheten av sagt som en parentes.
2020-05-05 10:36
Fredrik:
Anders! Finns det ingen ”varningsklocka” som ringer när du som reporter moralierar ett sånt här budskap. Ja menar du svingar med en stor slägga i ett litet glashus...
2020-05-07 12:43
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}