EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

En fotbollens parodi

Jag vet inte om ni såg matchen mellan Helsingborgs IF och Västerås SK idag. Högst troligen gjorde merparten av er som läser detta inte det. 

I alla fall, jag såg matchen, som var den sista omgången i Superettan och det stod mycket på spel för båda lagen. Helsingborg kämpade om att få kvala till Allsvenskan och Västerås för att undvika kval för att hänga kvar i Superettan. 

Förutom dessa två klubbar var självklart flera andra lag i serien med i de olika streckstriderna inför den avgörande omgången . 

Västerås ledde med 2-0 i halvtid och därefter reducerade och kvitterade Helsingborg i andra halvlek. Så långt allt normalt. Men det som utspelade sig de sista sex, sju minuterna av matchen var pinsamt att se. 

Båda lagen visste att ett kryss i deras match innebar att de var på säker mark från övriga jagande lag. Så de slutade helt enkelt att spela. Fullständigt. 

De sista fem minuterna var allt som skedde att bollen rullades fram och tillbaka i Västerås backlinje mellan tre gubbar samtidigt som Helsingsborgs frontlinje stod fastspikad 20 meter längre ner. 

Och domaren lät parodin fortgå, sekund för sekund, minut för minut. 

Dock hade han inte så mycket att välja på. Ty i fotbollen finns inget regelverk som hindrar att lag sinsemellan maskar ut matchen i samförstånd. Däremot finns möjligheten att varna enskilda spelare som maskar. 

Men när två fulla lag bestämmer sig för åtgärden finns inget att göra. 

Följden blev nu, efter fem minuters passande fram och tillbaka mellan tre backar i Västerås, att såväl Helsingborg som Västerås klarade sin kvalgräns medan det lag som var inblandat i en annan match (och vann sin match) förlorade på det. 

Dock är det svårt att ifrågasätta såväl Helsingborg som Västerås och domaren eftersom de inte stod för något regelbrott. Det som ska kritiseras och verkligen behöver uppdateras är regelboken. 

Redan för 40 år sen genomfördes en sån här uppmärksammad match. Även om den är betydligt mer välkänd än dagens batalj. Det var VM 1982 i Spanien och Tyskland mötte Österrike i den sista gruppmatchen. 

I stort sett hela den matchen rullades bollen runt i backlinjen utan att något hände. Detta eftersom resultatet i matchen gynnade båda och innebar att de gick vidare från gruppen. Samtidigt som konkurrenten Algeriet vann sin sista gruppspelsmatch, men maktlösa bara kunde se på när de spelades bort. 

Inom hockeyn finns något som heter “fördröjande av spelet”. Det innebär att domaren då kan blåsa av spelet. Likaså i handboll, där blåser domaren av för passivt spel om ena laget tar för lång tid på sig i anfallet. 

I basket står skottklockan på 24 sekunder, inget skott innan dess och anfallande lag måste ge bort bollen. I volleyboll handlar det om att avgöra för att vinna poäng. Men i fotboll? Nä, där kan två lag i samförstånd maska ut en match. 

Det är bedrövligt att se. Och att fotbollen inte hittat en regel ännu som gör att detta fortfarande är möjligt 2021 är beklagligt. Avgå alla. 

Publicerad: 2021-11-27 19:09
Kommentarer
Lasse:
Hur skulle den regeln se ut? Domaren kan ju inte tvinga ett lag att göra mål.Om bägge lagen kör med fisklir får det väl vara så. Även om det luktar. Grattis till bägge!
2021-11-27 20:42
Anders Björk:
Exempelvis skulle domaren kunna blåsa av och döma frispark för ena laget. (det lag som inte står och rullar bollen i backlinjen i flera minuter). Han ger ju gult kort till enskilda spelare som maskar bort ett par sekunder. Inte ska det då vara godtagbart att två fulla lag maskar bort över 5 minuter i samförstånd slutet av en match. Tycker det strider mot vad god sed inom idrott ska handla om. Sen ingen kritik mot berörda spelare, de utnyttjade bara de bristfälliga reglerna.
2021-11-27 23:17
Lennart Karlsson:
Varför inte som basket efter en viss tid måste man över halva planen och om man spelar tillbaka bollen blir det frispark. Stäng också av matchklockan vid varje avblåsning så försvinner massor med maskningar. Tex 2 halvledare på 30 min för den effektiva speltiden är ju inte längre
2021-11-28 4:08
Fredrik :
Befängd tanke. På vilket sätt maskar spelarna? Spelet är ju igång. Taktik och en oerhört viktig del av fotbollen och efter 29 matcher är det oavgjorda resultatet det som ger de båda lagen bäst förutsättningar är det väl en självklarhet att ingen av dem går framåt.
2021-11-28 11:39
Anders Björk:
Hur de maskar? Tycker jag skrev det rätt tydligt i min krönika. Enligt regelboken är det inte maskning, men det borde räknas som det framöver. Du skriver att det är "en oerhört viktig del av fotbollen". Det är just den miserabla tanken som jag vill åt. Andra sporter har kommit längre i regelsystemet för att förhindra att två lag gemensamt spelar ut klockan på detta sätt. Sen ska sägas att liknande matcher inte spelas alltför ofta, de inträffar i slutet av en serie (som nu) eller sista matchen i ett gruppspel. Så speciellt vanligt förekommande är det inte, men det händer då och då. Och borde inte få hända. En retorisk fråga. Om en spelare bedöms maska för att han tar 5 sekunder för lång tid på sig vid ett inkast ska det då vara godtagbart att två lag på ett ännu övertydligare sätt maskar bort över 5 minuter? Jag tycker inte det alla fall.
2021-11-28 13:26
Lasse:
Helt fel att jämföra maskning vid t ex ett inkast med att laget håller bollen igång mellan sig utan att gå framåt. Varje lag har självklart rätt att göra så, det kan ju ta lång tid att bygga upp ett anfall...och det kan inte domaren lägga sig i! Eller ska domaren kanske bestraffa motståndarlaget som inte försöker störa fiskliret?
2021-11-28 15:27
Fredrik:
Lätt. Vid inkast är bollen inte i spel, därför bedöms de som maskning. Sen håller jag inte alls med i ditt påstående att sådana här situationer förekommer relativt ofta
2021-11-28 17:58
Anders Björk:
Tvärtom. Jag skrev att såna här situationer inte inträffar alltför ofta. Men när de väl gör det är det fel.
2021-11-28 19:25
Gustav:
Jag tycker precis tvärtom. Det är ett mycket starkt taktiskt drag som borde hyllas. Jag minns att Petter Northug fick mycket kritik från framförallt svenska journalister om att han låg gömd i klungan och gick om dom sista metrarna. För i "den svenska andan" ska man ligga först lika många gånger och bränna massa energi. Därför fick Northug som är en fantastisk taktiker mycket skit. I cykel är det 100% taktik. Vissa har till uppgift att dra fram spurtare. Dessa åkare vet redan innan att dom inte kan vinna. Jag personligen älskar idrottare som tänker taktiskt. Om man som lag vet att oavgjort räcker så varför ska man riskera det? Jag tycker att det borde hyllas istället. Det är alldeles för lite taktik och strategi i svensk idrott.
2021-11-30 12:55
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}