EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Det här med att lära sig nya ord

I veckan såg jag en dokumentär gjord av BBC. Den alltid sevärde journalisten Louis Theroux besökte denna gång ett jättelikt häkte i Miami under en tid. Det var djungelns lag för de intagna som bodde ihop i trånga celler med våldet alltid närvarande.

Ett rent helvete skulle många kalla det, och en och annan gjorde också det.

Hur som haver, en av de intervjuade framstod som själva urtypen för en fängelsekund. Han hade guldfärgade tänder, bandana på huvudet och armarna fyllda av tatueringar. Men plötsligt mitt i allt prat om brott, dödande, gängrivalitet, fängelsevardag och annat dystert så förändrades hans ansiktsuttryck.

Totalt.

Det gick från hårt och elakt till sorgset och drömmande

Theroux hade fått fram att internen gillade att skriva, och han utvecklade sitt språk genom att träna in två nya ord att lära sig varje dag. Ord som han sedan försökte applicera i sina texter. För en kort stund kände jag igen mig i fången.

Ty, även jag har testat detta med att utveckla språket genom att lära mig nya ord under året. I ärlighetens namn har det gått sådär. Visst, jag har klämt in ord som pugilist, pamflett och tirader i några texter. Men efter bara ett par veckor rann det ut i sanden.

Nu när jag knappar in på telefonen, där de “nya” orden och dess betydelse finns sparade, och korsförhör mig själv har jag redan glömt vad vartannat ord betyder. Predikament? Ampra? Plausibel? Nä, utan att tjuvkolla står det still.

Att använda “svåra” ord kanske ändock inte är något som per automatik betyder att texten blir bättre. Jag tog upp denna sak med Litzén under året och påtalade att jag försökte lära mig lite nytt.

Han välkomnade initiativet, men fastslog också att det sällan finns anledning att krångla till texten utan att det bästa är att skriva så att alla förstår. Han har naturligtvis rätt.

Men ändock, jag ska försöka återuppta min hastigt avslutade självutbildning genom att börja med ett nytt ord om dagen från och med nu. Det skadar inte att ha med sig i verktygslådan. Det får inte bli för prosaiskt. Heller inte för odechiffrerbart.

Publicerad: 2020-12-13 17:47
Kommentarer
Den här artikeln har ännu inga kommentarer
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}