EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Balansgång väntar
när Bonnier köpt NA

Konkurrensverket sa i veckan ja till mediejätten Bonniers köp av Mittmedia med dess 28 tidningar däribland NA. Företagskoncentrationen påverkar inte konkurrensen så att att det finns skäl att stoppa affären, anser myndigheten.

Köparen är formellt företaget Tidnings AB Marieberg, ett helägt dotterbolag till Bonnier Media Holding AB, som är ett helägt dotterbolag till Bonnier AB, som i sin tur ägs av Bonnier Holding AB, skriver Konkurrensverket i sin utredning. Och för den som inte vet så ägs rubbet av familjen Bonnier i ett närmast oöverblickbart kluster av företag.

Men Bonnierkoncernens dagstidningar (Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen, GT, Kvällsposten, HD-Sydsvenska Dagbladet m fl) konkurrerar inte direkt med MittMedias tidningar. Visserligen sker en viss överlappning med DN:s riksedition men i stort handlar det om skilda marknader, regionalt-lokalt och nationellt. Både läsarmarknad och annonsmarknad skiljer sig mellan parterna, anser myndigheten.

Trots att det blir en ägarkoncentration så kommer affären inte “påtagligt hämma” konkurrensen på marknaden, vare sig för läsare eller annonsörer, är slutsatsen.

Vilket förstås inte är sant. I dagsläget kommer konkurrensen inte sättas ur spel mellan koncernens olika tidningar, det är sant. Men i långa loppet blir det utomordentligt svårt för andra tidningar att konkurrera med en sådan resursstark jätte. Men det är en fråga som ligger bortom myndighetens snäva horisont.

För MittMedia inklusive gamla Nerikes Allehanda kom Bonnier News som räddaren i nöden. Den ekonomiska pressen på tidningarna har varit hård, yngre läsare prenumerar inte på papperstidningen och alltfler annonser flyttar till digitala spelfält med utländska konton. Sämre ekonomi har redan gett kraftiga nedskärningar på redaktionerna, vilket är en demokratisk fara. Frågan är vad Bonnier News nu tänker göra.

I sin anmälan till Konkurrensverket framhåller Bonniers advokater att uppköpet av MittMedia ger möjlighet att driva lokal media i “Mittsverigeregionen” långsiktigt och hållbart. Synergieffekter och kostnadsdelningar anges som metod. Metoden är inte ny: Man får tjäna in på gungorna vad man förlorat på karusellen, som det heter i kupletten.

För de anställda har det säkert varit en lättnad att få en ny till synes stark ägare. Men det kommer snurra vidare på marknadskarusellen. Det kommer bli en balansgång mellan fortsatt lokal journalistisk närvaro och ett samordnat utbud ur den stora korg som Bonniers förfogar över. Konkurrensen med SR och SVT om publikens uppmärksamhet för lokala nyheter kommer öka. Och längst ut i den mediala näringskedjan finns ju andra digitala plattformar som står oss nära.

Läs gärna Konkurrensverkets beslut HÄR

Läs om Bonniers “publicistiska vison” HÄR

Publicerad: 2019-03-29 1:27
Kommentarer
Gubben:
Presstödet infördes för att små tidningar skulle överleva och flera åsikter skulle florera i media. Nu har Bonniers och Schibstedt köpt de flesta. Enahanda åsikter på ledarsidorna och TT-material på nyhetsplats. TT som också ägs av de stora. Presstödet blir större och större. Jag minns skribenten för Kumla Tidningen som egentligen var Nerikes Allehanda. Han bodde i sista huset på Hagendalsvägen före tunneln. Han hade ett litet kontor vid torget. Jag gissar att han levde på radpengar och annonsackvisation. Han ryckte ut på cykel när något hände. Det blev rykande färska och jordnära nyheter. Läsvärda!
2019-03-29 19:57
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}