EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

I Sverige och Kumla är vi dåliga på att hylla våra stora

Peter “Foppa” Forsberg, min kanske största idrottsfavorit genom tiderna firades ordentligt nyligen när han blev invald i NHL:s Hall Of Fame. Helt välförtjänt utnämning naturligtvis, hans karriär och meriter talar för sig självt, dock bittert med alla skador som stoppade Foppa så många av säsongerna. Det spars inte på krutet om man säger så när en spelare blir invald i Hall Of Fame.

De kan konsten borta i Nordamerika att hylla och minnas sina idrottshjältar. Vi är lite sämre på det här i Sverige. Eller ganska mycket sämre faktiskt. Även om min känsla är att alla tv-galor som tillkommit det senaste årtiondet gjort att vi blivit något bättre på det. Men överlag är sporter och klubbar generellt sett alldeles för dåliga på att visa uppskattning och vördnad till de som förtjänar det. Man behöver inte ens lämna Kumla för att hitta ett bra exempel på det.

Henrik “Henka” Gustafsson är Indianernas störste i historien. Älskad av fansen ute på Sannahed, jag minns Henkas sista heat i Indianvästen. Det var semifinal mot Hammarby 2011, även om motståndet denna kväll var sådär hade Henka kommit in från avbytarbänken och gjort en stark insats. Men i sitt sista heat gick han omkull och vandrade lerig mot depån. Knappast visste han då att han just kört sitt sista heat för Indianerna.

I finalreturen mot Piraterna på Sannahed petades Henka förvånande till förmån för polacken Zengota som stod för en svag insats. Det blev Henkas sista säsong i Indianerna, han fick ihop 24 säsonger totalt och är klubbens bäste poängplockare genom tiderna. Förare med den klubbkänsla som Henka visade upp under åren växer inte på träd längre och många supportrar var nog spända på hur klubben skulle tacka honom efter karriären.

Svaret är att han avtackades inte överhuvudtaget. Ingenting, nada, zero. Det var ett pinsamt uppträdande som lämnade en besk eftersmak. Henka kunde säkert vara ganska tjurskallig av sig och surade ju till när han petades i finalen 2011 så klubben och han skildes knappast som vänner. Men de styrande i Indianerna, med ordförande Dan-Åke Moberg i spetsen, borde naturligtvis satt sina egon åt sidan och insett vad Henka betytt för den klubb de nu styr genom åren och gett honom en ordentlig avhyllning ändå.

Att förvägra Henka denna självklara hyllning visade inte bara på ett väldigt dåligt omdöme utan även stor brist på respekt för klubbens historia och supportrar. Ens egen personliga agenda och känslor ska inte sättas framför klubben och supportrarna i ett sånt här fall! Nu fick Henka sin hyllning ändå om än några år för sent när ett gäng av klubbens funktionärer och förre ordföranden Ola Andersson överraskade Henka på jobbet en dag. Det var fint att se, men det var något som alla supportrar borde fått uppleva.

OBS! Av någon anledning går det INTE att kommentera mina blogginlägg för de allra flesta på grund av tekniska problem. Något som känns tråkigt, men hoppas det går att lösa framöver för saknar läsarkommentarerna som fanns många av tidigare när det funkade kommentera och debatterna som blev. Gör gärna ett försök skicka en kommentar, men uppenbarligen funkar det inte för de flesta. OBS!

Publicerad: 2014-11-28 16:13
Kommentarer
Nutta:
Vackert skrivet .
2014-11-28 21:20
Pajen:
Jomenvisst
2014-11-28 21:51
nutta:
All respekt för Henka,men Kumlafrasse måste väl ändå för alltid vara den största.Egen gata har han också,sådäså.
2014-11-29 13:40
Fånge 228:
Du borde också ha en egen gata uppkallad efter dig Nutta!
2014-11-29 16:47
dum:
Angående finalen 2011. Så sa henka själv bättre ni tar in zengota i laget jag är inte motiverad att köra. Och hade inte en liten halvgalen polsk junis kört över Sullivan så hade vi vunnit guld. Men jösses det är ju 3 år sen.
2014-11-30 9:38
Jonas:
Kan bara instämma Anders!
2015-01-07 12:47
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}