EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}

Bloggar

Följ våra Kumlabloggare

 

 

 

Padel, ännu motionsverksamhet

Padel har slagit igenom ordentligt på kort tid i Sverige. För bara fyra, fem år sedan visste få ens vad padel var, nu däremot vet nästan alla.

Jag kan inte komma på någon sport som exploderat så i popularitet på kort tid i Sverige i jämförelse. Från ingenting till en folkrörelse. Tennisen är jämförbar på ett sätt med det väldiga uppsving den hade hade på 70- och 80-talet.

En tid när enorma svenska framgångar internationellt gjorde att det började byggas nya tennisplaner i var och varannan stadsdel. Men tennis var redan innan dess en väldigt etablerad sport i Sverige, till skillnad från padel.

Lite av grejen med padel är att alla kan spela. Såväl äldre som yngre. Reglerna är väldigt enkla och jag tycker att den slogan som “Texas Hold Em” har i “Five minutes to learn, a lifetime to master”, passar rätt bra in även på padel.

De som syns spela klart mest är män i 35-55 års åldern. Många med den riktiga idrottskarriären flera år bakom sig som nu fått blodad tand att röra på sig igen och tycker att idrottskarriären fått en andra chans. Men än så länge känns inte padel som en riktig sport i Sverige, mer motionsverksamhet.

Visst finns det redan nu de i Sverige som satsar hårt och tränar mycket. Men för att nå ifrån epitetet “motionsverksamhet” krävs först och främst att ett riktigt organiserat seriespel drar igång. Och då menar jag inget korpenliknande seriespel som egna hallar anordnar, även om det med har sin charm.

Men det verkar vara på gång med “riktigt” seriespel. Till hösten 2020 ska svensk padel få ett nationellt seriespel med åtta lag i varje division uppdelat på fyra regioner. Det blir alltså en högsta division för Norr, Väst, Öst och Syd i Sverige och i varje region kan det bli hur många divisioner som helst.

Själv tycker jag padel är hyfsat kul, men ett stort minus är att det bara går att spela dubbel. Vem kom på den idén? Alla etablerade racketsporter så som tennis, pingis och badminton har både singel och dubbel och där singel är det mest prestigefyllda.

Det finns singelbanor i padel med, men det är extremt ovanligt och av alla de mängder banor som byggts i Närke senaste åren så har inte en enda varit singelbana. Inte helt hundra på detta men nästan, nån kunnig får rätta mig om jag eventuellt har fel.

Padelboomen är långtifrån över. Flertalet nya hallar är planerade i Kumla och Närke närmaste året och frågan är när intresset har nått sin topp och därefter börjar dala ut. Eller om det bara fortsätter öka?

Personligen tror jag vi börjar närma oss gränsen för hur många nya hallar och banor som behövs och kommer användas om man ser på saken några år framåt.

Publicerad: 2020-05-14 23:52
Kommentarer
Folkrörelse???:
Nu får du allt läsa på lite om vad en folkrörelse är, Björk.
2020-05-16 19:36
Skriv kommentar

EE =& get_instance(); $seg1 = $this->EE->uri->segment(1); switch ($seg1) { case 'sydnarke': $cat = 228; break; case 'kumla': $cat = 229; break; case 'hallsberg': $cat = 230; break; case 'askersund': $cat = 231; break; case 'lekeberg': $cat = 232; break; case 'laxa': $cat = 233; break; default: $cat = 228; } echo << " > {/exp:channel:entries}