Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vädret går att spå

Skomakarn fick inte så lång semester i år, han skulle ju vara ledig mellan hägg och syren. Nu blommar snart alla träden klart och sen får vi traska omkring bland lindfrön, almfrön och lönnens näsor som samlats på marken omkring oss.

Sen blir det högsommar och gräset det växer och rågen den gror, han sjöng så i torparvisan, Gunde Johansson. Det är väl ingen årstid som har gett oss så många visor och vackra bilder som just sommaren.

Om det inte vore för alla myggor och fästingar så skulle det vara helt underbart.

Jag kan se svalorna från mitt köksfönster när de flyger förbi i hög fart. Vet ni om att de alltid flyger med öppen näbb, jo då fångar de in maten i snabba klipp. Vackert väder lär det bli när svalorna flyger högt. Då finns maten uppe högt över trädens toppar och då dras fåglarna dit. Mulnar det på och regn är på gång då kommer insekterna ner på lägre höjd och tar med svalorna ner närmare marken.

Min morfar Emil var bra på det där med vädret. Han hade nog aldrig läst en väderleksrapport och vädret på TV var nog bara konstigt för honom. Men han läste vädret i molnen och hur det såg ut när solen gick ner. Han hade många ordstäv om vädret och sa bland annat att ”kvällsrönna blir morgonblöta”. Inte begrep jag vad han menade.

Han sa också, ”att har stubben hatt på Marie natt, blir det snö i ytterligare sju veckor”. Han kunde förutspå vädret och han var en vis man. Han hade en liten pappersros i en pytteliten kruka i fönstret. Den blev rosa när det skulle bli vackert väder och blå när det var regn på gång.

Han hade också den där lilla stugan med pojken och flickan. När pojken kom ut var det dåligt väder på gång och när flickan gick ut då försvann pojken in i stugan. Då var det uppehållsväder att vänta. Det var den tidens barometer.

Många år senare jobbade jag på Länsposten och fick i uppdrag att åka till SMHI i Norrköping och intervjua Leo Ranalet som pratade väder i TV. Han tog fram bilder på moln och jag fick klart för mig hur vis min morfar hade varit. Det var alldeles rätt det där med kvällsröda moln. Det har att göra med kristaller i molnen och när solen lyser på molnet bryts färgspektrum och gör det rött och vackert. Men molnen är också fulla med regn och de kommer med all säkerhet redan nästa morgon.

Och det där med Marie natt. Det handlar om Marie bebådelsedag i mars, snöar det då så stubben får en ”snöhatt”, ja då ligger snön kvar länge.

Det besöket på SMHI blev en bra skola om vädret och hur man kan se vad som händer i naturen och spå väder. En mulen morgon när vännen klagar över att solen inte lyser, brukar jag säga: Vänta till 11.15 då kommer solen. Det stämmer nästan alltid och ibland har jag fått veta att jag är en klok gumma!!!

Nu börjar den riktiga sommaren. Då ska det bli mycket vackert väder. Men sen beror det på om Fredrik, Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina kan hålla torrt. Fruntimmersveckan brukar ju kunna bjuda på regnväder, blöta gräsmattor och slokande rabatter. Han på SMHI sa att det är den tiden på sommaren när det är stora möjligheter till lågtryck och blötväder, så det kanske har sin naturliga förklaring det också. Ta fram paraplyet till den veckan och låt det hänga framme.

Jo, min farmor gick alltid med paraply i sin stora väska, för hon sa: ”Att lämnar jag paraplyet hemma, då blir det regn, men tar jag det med mig, då blir det uppehållsväder”. Det är gammal klokskap det också.

2013-06-19 2:01
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.