Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Lön och semlor

AnneMaries Hellströms krönika

Kylan kryper in under skinnet, det är kallt ute men inte mycket bättre inne. Jo, jag kan väl inte säga att jag fryser så där, men det går åt en extra tröja under de kalla dagarna. Men solen är på väg tillbaka. Det är så härligt när solen skiner och pelargonierna börjar kvickna till och kommer med nya blad. Och i dag fick jag den första semlan för året, vad härligt med semla och hett kaffe när det är kallt ute. Nu är årets magraste månad snart till ända och många av oss ser tacksamt fram mot årets första löning. Risken är att den går åt lika fort som den landar på lönekontot. Men det blir väl vår där också vad det lider.

Nu har dagarna blivit bra mycket längre, det märks om inte annat på eftermiddagen när det är skapligt ljust ända fram till halv fem. Det är så härligt att se solfilmen på tv och veta att vi går mot ljusare tider. Snön ligger fortfarande vit och fin på marken, men enligt senaste prognosen är det mildväder på gång.

Jag minns en barvinter, för länge, länge sedan. Det måste ha varit 1946 eller 1947. Vi var hos mormor och morfar i Åsbro och sjön var frusen och inte en snöflinga. De vuxna ville gå ut i det fina vädret och vi ungar fick följa med och det bar av ner till sjön. En av mina morbröder var och hämtade ett stort bykkar. Jo, det var ett stort kar tillverat av trä, det var sådant man använde när det var dags att tvätta. Det här var den tiden då tvättmaskin var något okänt. Det var då man eldade i bykgrytan vid sjön och sedan lade tvätten att dra i det heta sodavattnet i bykkaret. Bykkaret drogs ut på isen och vi ungar, vi var väl tre stycken, placerades på botten i karet och så tog karlarna på sig skridskorna och i ett huj bar det av ut på isen.

Det var roligt för de stora, de jagade runt sjön med karet och skrek och tjoade och jag var livrädd. Det mullrade och knakade i isen som var svart och fylld med blåsor, det såg förfärligt ut. Min kusin som var lite äldre var på pojkars vis livad värre medan hans lillasyster och jag, vi grät och ville hem.

Det var kallt där i bykkaret, vi frös medan våra fäder höll sig varma när de skrinnade runt sjön. Till slut blev de äntligen trötta och ville hem till mormor och morfar för att få kaffe och färska bullar. Pappa fick bära mig hem, jag var så ledsen och grät och han begrep ingenting.  ”Ja, se ungar”, var hans kommentar. ”Här gör man sig till och försöker göra det roligt för dem och så blir det bara gråt och tandagnisslan”. Inte nog med det, min lilla kusin hade kissat på sig i rena förskräckelsen och frös alldeles förskräckligt om rumpan på hemvägen.

Men när vi kom in i köket väntade något underbart. Mormor och min moster och mamma hade bakat semlor. Det var stora och gula, fyllda med riktig mandelmassa, inte sådan smet som det är i dag. Det var så mycket grädde över mandelmassan att locket stod på tvären i grädden och fullt med pudersocker.

Vi ungar fick mjölkchoklad till semlorna och jag minns än i dag 65 år senare hur gott det var. Min lilla kusin somnade i sin mammas knä och jag blev så trött. Men ljudet från sjön när de körde bykkaret, det ljudet glömmer jag aldrig och inte heller semlorna. Jag går fortfarande inte ut på glansis, kanske mest för att jag inte har lust att halka och slå en rova på isen. Men jag orkar inte se stenarna på botten under isen där på stranden, vattnet är så kallt och jag är alltid frusen.

2013-01-28 15:56
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.