Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Trätröska till tippen

Så går den gamla tröskan i graven. Förr låg det en tröskfabrik i Hallsberg. De flesta tröskorna där ifrån är väl utrangerade vid det här laget. Den här byggdes av Thaermenius och söner.

Den här tröskan tid är ute. Foto: Sture Hermansson

Så går den gamla Thaermenius-tröskan från 1892 till att monteras ner på hembygdsgården i Hallsberg. Tröskfabriken den fanns i Hallsberg för många år sedan, och de flesta tröskorna är väl utrangerade vid det här laget. Denna byggdes av Thaermenius och söner, och var då nummer 1 480. Nu är det modernare maskiner som kör omkring på åkrarna vid skördetid, stora automatiska skördetröskor med bara en man ombord som sitter bekvämt och trycker på knapparna i underverket. Säden rinner ur direkt till en transportvagn som kör till Lantmännen.

Ljudet tydde på höst

Annat var det förr vid Janssons loge på Farmen när tröskverket drogs ut på gården och kopplades samman med en tändkulemotor, långa remmar som förband motorn och tröskverket. Flera karlar var med och hivade upp säden som skulle in i tröskan. Och där uppe stod Jansson själv och matade den hungriga tröskan med sädeskärvarna. Och som det lät, det hördes runt hela kvarteret. Vi ungar på Farmen var med, naturligtvis, var skulle vi annars vara! Det här var ju något som vi bara måste uppleva. Några av grannarnas pojkar fick vara med och hjälpa till, de som hade gått ut folkskolan. Vi andra var bara snorungar som var i vägen, och fick nöja oss med att titta på. Ljudet från tröskarbetet berättade att det var höst, likaså när en annan granne kapade ved. Tröskan och vedkapens musik var höstens ljud innan vintern slog till.

Ont om plats

Det här är årets höstarbete på hembygdsgården och uppgiften är att rensa på den gamla logen intill det som en gång var Verner Nilssons gård i Hässleberg. Då låg logen närmare Verners backe, men flyttades för många år sedan upp på kullen väster om gården. Tröskan som nu monterades ner har stått ute länge och det fanns inte plats längre på logen. Men hav tröst, det finns något så otroligt här som en demonstrationströska byggd på Thaermenius-fabriken som har stått på Ulltuna och som nu finns på logen vid hembygdsgården. Den är öppen på ena sidan för att man ska kunna se hela tröskprocessen.

Från Hallsberg till världen

Thaermenius tröskfabrik levererade 60 000 enheter, och vi som var barn på 1940-talet minns hur tågen gick från Hallsberg fullastade med tröskor till lantbruken runt om i Europa och övriga världen. Vi var lite malliga för det, att vi visste var tröskorna kom ifrån.

Hårt slit för att demontera den rejäla maskinen.
Männens maskin

Det var många arbetsdagar vid ett sådant här tröskverk. Många gånger var ett tiotal personer engagerade kring tröskningen. Dels karlarna som jobbade med sädeskärvarna och själva tröskarbetet, men också kvinnorna som såg till att det fanns mycket mat och kaffe och hembakat till tröskgängets fromma.

Skrot och tipp

Och vart tog den gamla tröskan vägen, jo – skrothandlaren fick en hel del att ta hand om, och trävirket hamnade på tippen och sen var det slut med en tröska som uppnått åldern av 120 år.

Gänget som monterade ner tröskan var Dan Åström, Ronald Sällh, Lars Bohman, Erik Gustav Nilsson, Sture Hermansson och Ingvar Eriksson. Annika Fjällstam-Eriksson, Kerstin Lundqvist och Ingrid Nilsson kokade kaffe och bjöd på hembakade bullar och sockerkaka.

2012-10-22 22:11
Lennart j
Verkligen dammigt arbete trösken. Men visst var det kul, mycket folk och prat på rasterna. Min far talade om att i Lerbäckskogarna stängde man alltid vid mörkres ankomst. Lennart
2012-10-23 13:00
Lennart j
Verkligen dammigt arbete trösken. Men visst var det kul, mycket folk och prat på rasterna. Min far talade om att i Lerbäckskogarna stängde man alltid vid mörkres ankomst. Lennart
2012-10-23 13:00
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.