Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vårdcentralen kan
vara riktigt trivsam

Det är där vi träffas, vi som har kommit upp lite i åren. Men det är inte för att vi känner oss gamla, det beror kanske på tidens tand, den gnager lite på oss. Vi ses på vårdcentralen allt emellanåt.

Det är mycket vi får gratis när vi blir äldre, det bara kommer som draget på ett snöre. Något ska man ju ha på grund av att man är så vacker, eller hur? Där sitter vi i våra bekväma karmstolar i väntrummet och bara är, det är så det är när man har passerat 70 och somliga är yngre än så. Men det vi får är helt gratis.

Vi blir skruttiga i kroppen, men inte i sinnet, där finns humor och berättarglädje. Vi får nya vänner och bekanta och vi känner oss till och med betydelsefulla där vi sitter, vad skulle sjukvården göra om vi inte kom till den. Jo, det kostar en slant, det gör det, men vi får så mycket tillbaka.

Vi träffar doktorer och sjuksystrar, numera är de inte så elegant klädda som förr. Nu ser det ut som luftiga pyjamas det som pryder sjukvårdspersonalen. Annat var det förr, blåa svepande klänningar och vita förkläden och små hättor på huvudet med rosett under hakan på sjuksköterskorna. Och doktorn, det var nästan alltid mulliga äldre män i vita rockar, med värdig gång i korridorerna och mötandes nigande sjuksystrar. Det var fint med att vara doktor, det stod högt på skalan i samhället, som prästen, kommunstyrelsens höjdare och en och annan verkställande direktör i större företag. Man sa inte hej och du till doktorn, fattas bara.

För att skrämma upp oss lite mer fanns det gamla vita vitrinskåp i korridorerna med de ålderstigna hiskliga instrument som det gjorde ont att bara titta på. Sprutor med långa nålar och andra verktyg som var otäcka som tortyrredskap. Och inne hos doktorn stora bilder på flådda gubbar som fick oss att tänka på död och förintelse. Jag minns hur rädd jag var för att gå till doktorn när jag var barn och hur det luktade doktor ända ut i trappan utanför mottagningen och för de hemska bilderna på väggen.

I dag är det riktigt trivsamt, vi pratar och skrattar, läser gamla tidningar om sjukdomar och verksamma mediciner. Ibland är det mindre barn med som leker och kivas om leksaker som hör väntrummet till. Vi nickar och hälsar på varandra och somliga älskar att prata sjukdomar medan andra berättar roliga historier för varandra. Ute i stora väntsalen finns kaffeservering en eller flera dagar i veckan, och det tar vi efter att ha varit hos doktorn.

Det luktar inte ens sjukhus eller läkarmottagning. Det enda jag saknar är några krukväxter, det finns ju konstgjorda och de kan väl inte ha med sig några baciller i alla fall. En dag såg jag en vilsekommen fluga, men den drog mot utgången och solen så fort den kunde.

Och våra sjuksystrar tar hand om oss, tröstar och klappar våra trötta händer och tar sina prover. Pysslar med oss och vi känner oss väl omhändertagna innan vi går hem till vardagen och vårdar våra krämpor.

Jag har fått nya vänner och bekanta, jag vet inte vad de heter eller var de bor, men vi sitter så att säga i samma båt och träffas då och då. Vi pratar inte sjukdomar, vi berättar om våra barn och barnbarn och hunden och katten. Så där som vi pratar med vänner, och vi kan till och med dricka en kopp kaffe tillsammans innan vi går hem. Det kommer nya bekanta då och då och somliga försvinner och återkommer inte. Men det är ju livet, det är ju så det är här på vårdcentralen.

2015-07-15 21:55
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.