Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kaos när stinsen
retade personalen

Han gick under namnet ”John Silver”, John Helm, stinsen på Hallsbergs järnvägsstation. Hans överordnade, trafikinspektören i Örebro Ragnar Eriksson, som alltid gick klädd i lodenrock kallades ”Rockragge”. Det var två herrar som hade respekt med sig och där ingen vågade protestera mot deras beslut.

Vi var bara två flickor som jobbade på Stationsinspektörsexpeditionen. Jag efterträdde fröken Margit Hessel som skulle gå i pension, hon hade arbetat under många stinsar och var årsbarn med John Helm, de var båda födda 1898. När John Helm stegade ut på expeditionen på morgonen reste sig fröken Hessel upp, lade handen på skrivbordet och neg för stins som nådigt nickade tillbaka. Vi flickor Berit och jag, vi neg aldrig. Mig gillade han inte alls, jag var inte tillräckligt underdånig. Det här var år 1958.

När Rockragge stegade in på expeditionen hälsade han inte alls, han tittade inte ens åt vårt håll. Han mötte stins Helm som välkomnade honom till sitt tjänsterum och sedan stängdes dörren till tjänsterummet. Allt prat tystnade bland oss och lugnet lägrade sig över skrivborden. Det var bara telefonerna som hördes från personalavdelningen. Där fanns underinspektor Malmström och två tjänstemän som skötte turlistor och personalfrågor. De satt tysta som möss medan Rockragge var på besök.

Stins Helm och Rockragge gick ofta upp i stins bostad för att dricka kaffe, men vi fick inte ta kaffepaus. Vi smög in på telegramexpeditionen innanför biljettexpeditionen och snodde åt oss varsin mugg med kaffe. Det var då som jag lärde mig dricka kaffe utan socker. Kom stins gällde det att smita illa kvickt tillbaka till vår avdelning. Personalavdelningens gubbar smög in på lönekontoret och fikade, jag tror att de inte ens vågade skratta högt ifall stins skulle komma.

J O F Helm, stins i Hallsberg 1953-60...
...och efterträdaren P G Dalhielm 1960-83

John Silver gick alltid klädd i uniform, svart med blanka knappar både fram och bak. Skärmmössa med guldsnören och gula band på uniformsärmarna som visade att han var den som bestämde. Han kunde stå ute på perrongen och kontrollera tågen, han såg ut som om han ägde hela stationen och ägnade sig åt att köra bort folk som inte skulle resa någonstans, eller saknade biljett.

Han vakade över stationen som en hök och krävde total lydnad av alla. Men sin son rådde han inte på. Sonen kallades gossen och skulle fylla femton år, han fick en moped innan födelsedagen och den åkte han med i korridoren utanför stinsbostaden på andra våningen i stationshuset. En dag när stins Helm var på tjänsteresa tog gossen mopeden och drog ut på Hallsberg och haffades av landsfiskalen, som sedan gick in till Helm och talade om att han skulle få böta för att han lät ungen köra moped innan han fyllt femton år. Helm försökte slingra sig ur situationen, men här hade han mött sin överman.

John Helm var uppe på bangården tidigt en morgon och såg att personalen som jobbat natt redan hade gått hem. De skulle tjänstgöra till klockan sex då nästa omgång personal skulle börja sitt jobb. Stins Helm rådgjorde med trafikinspektör Eriksson ”Rockragge” och sedan fick vi skriva anslag om att personalen på bangården inte fick gå hem innan klockan var sex på morgonen.

Personalen blev lindrigt sagt urförbannad. De gjorde upp om att arbeta helt efter säkerhetsföreskrifterna. Detta innebar att växlingen gick betydligt långsammare och efter ett par arbetsdagar var det kaos över hela bangården och andra stora bangårdar i hela landet. Godstrafiken var lamslagen och John Silver och Rockragge hade fått visa vilka stora, starka chefer de var.

Efter en veckas kaos blev stinsen hastigt sjuk, han hade fått något anfall på natten och blev hämtad med ambulans och fick tillbringa en dag på lasarettet. Under tiden fick vi veta att Generaldirektören för Statens Järnvägar hade beslutat att detta som pågick i Hallsberg måste avslutas omedelbart. Ordern fick stins Helm ta emot per telefon mitt i natten och fick så ont i magen att han blev sjuk.

Stins Helm blev sjukskriven en vecka och arbetet på bangården återgick till det normala men det tog omkring en vecka att få fart på alla tåg. SJ fick betala skadestånd till sina kunder för förstörda och sent ankomna vagnslaster.

Helm fick förflyttning med omedelbar verkan. Det sades att han blev sparkad snett uppåt. Han installerades på SJ huvudkontor på Stockholms central och gick ut i uniform på centralen för att kontrollera att alla som var där hade giltiga biljetter och var på resande fot. En riksdagsman blev utslängd av John Helm. Detta ledde till att en gamle avsatte stinsen fick hänga undan uniformen och fick order om att stanna på sitt tjänsterum och där fick han sitta till den dag han slutade med pension.

Ragnar Eriksson och John Helm såg vi aldrig mer till i Hallsberg. Den nye stinsen var en fridens man, vi fick dricka kaffe i lugn och ro och stinsen gjorde sällskap med personalen på lönekontoret och där berättade de roliga historier för varandra och skrattade så det hördes lång väg.

2016-03-01 8:11
Alf Gunnarson
Hej Anne- Marie // long time no see // vi sågs i Barrud, om inte annat, för hundra år sedan (avrundat lite), Jag sökte på Nätet efter trafikinspektör Eriksson och hamnade hos dig // stins Helm var vår chef på Stockholm C i början av 60- talet // vilken man - - när jag var i Örebro på 80- talet fanns det ett talesätt: "Varför inte pröva det enkla, som trafikinspektör E. sa" // Vill du se hur det ser ut i BArrud i nutiden, kolla [url=http://www.mosseboladet.se]http://www.mosseboladet.se[/url] // Kaisa hälsar så varmt & nu är middagen klar - - - m v h / Alf
2018-11-03 19:30
Alf Gunnarson
Hej Anne- Marie // long time no see // vi sågs i Barrud, om inte annat, för hundra år sedan (avrundat lite), Jag sökte på Nätet efter trafikinspektör Eriksson och hamnade hos dig // stins Helm var vår chef på Stockholm C i början av 60- talet // vilken man - - när jag var i Örebro på 80- talet fanns det ett talesätt: "Varför inte pröva det enkla, som trafikinspektör E. sa" // Vill du se hur det ser ut i BArrud i nutiden, kolla [url=http://www.mosseboladet.se]http://www.mosseboladet.se[/url] // Kaisa hälsar så varmt & nu är middagen klar - - - m v h / Alf
2018-11-03 19:30
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.