Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Norrskenet kunde vara
tecken på Jesu återkomst

Det var länge sedan jag såg norrsken senast, säkert sextio år har gått sedan den där natten vi stod framför köksfönstret och spanade på himlen norr om Kumla. Jo, vi bodde på Gränsgatan, den yttersta gatan i Hallsberg med fri sikt mot Kumla. Kumla var i och för sig inte mycket att se, lite ljusglitter ovanför skogen och de närmaste ljusen utmed skogskanten var kring Björka och Sannahed. Men inte brydde sig norrskenet om det, det hade ju hela himlen till sitt förfogande.

Jag minns det som en vinternatt i slutet av 1940-talet när pappa kom och väckte oss mitt i natten för att vi skulle få se vad som hände på himlen. Det var både vackert och skrämmande. Min lillasyster blev rädd, lika rädd som hon var för åskan, och började gråta. I söndagsskolan hade de sagt att det skulle synas på himlen när Jesus skulle komma tillbaka och hämta alla som trodde på honom, hon ville inte bli hämtad alls. Hon ville vara hemma hos mamma och pappa. Min lillebror satt i mammas knä med tummen i munnen, men efter en stund tröttnade han på skådespelet och somnade fortfarande med tummen i mun.

Det skimrade i grönt, gult och rosa och det var som stora draperier av färg som bredde ut sig på himlen. Allt hände norrut och över Örebro måste det ha känns bra mycket närmare, och ändå förstod vi att det var mycket långt borta. Vi satt där alldeles tysta och bara tittade, mamma tog lillebror till sängen och stoppade ner honom under täcket, vi andra satt och tittade till dess lillasyster tröttnade och ville ligga i sängvärmen hos mamma. Hon tog tösen med sig in i sängkammaren och där somnade hon snart ifrån hela norrskenet där ute i vinternatten.

Vi tre satt kvar och tittade på skådespelet resten av natten. Pappa öppnade fönstret och lyssnade efter något ljud från norrskenet. Det vi hörde var ett godståg på väg norrut förbi Kumla och på väg mot Avesta-Krylbo. Vi hörde ljudet från tåget, skramlet av koppel och kedjor mellan vagnarna. Norrskenet brydde sig inte alls, det bara fortsatte sitt storslagna skådespel.

Så småningom bleknade ljuset från norrskenet och långt borta i öster signalerades att det skulle bli morgon. Då var det lika bra att gå och lägga sig en stund före frukost. Men det var svårt att sova och på morgonen smög jag upp och letade reda på den stora uppslagsboken och letade efter Norrsken, men det skrevs inte så mycket om detta himlaskådespel på den tiden.

Det här var ju för länge sedan innan vi visste vad en dator var för något, vi hade aldrig hört talas om mobiltelefoner och elektronik över huvud taget. Det närmaste var vår svarta telefon som stod i vardagsrumsfönstret och som mamma och pappa använde, vi fick inte ens ringa för det kostade pengar och prata skräp det var onödigt, tyckte pappa som skulle betala telefonräkningen.

På morgonen ringde farmor från Borlänge och berättade om norrskenet, hon blev så förvånad att vi hade sett det också, hon trodde norrskenet var lokalt över staden där hon bodde. Hon var med i Filadelfia och trodde att det här var ett tecken på att Jesus snart skulle komma och hämta henne och alla hennes vänner och i bästa fall även oss.

Nu har det bjudits norrsken i år också, inte gick vi upp och tittade på skådespelet, vi sov på söta örat. Norrsken, jaså, jaha.

I våra dagar har inte norrskenet så stor chans mot det vi får i våra teveapparater och datorer från hela världen. Alla barn, nästan, har mobiltelefon, surfplatta och kan mer om datorer än vad vi kan. Men, jag undrar om de tittade på norrskenet i natt. Norrsken, va ä dä?

2015-03-18 13:43
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.