Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu är den tid jag
älskar allra mest

Det är nu det händer, nu när sommaren kommer, kanske inte med en smäll, men i alla fall i sällskap med ”små grodorna” vid midsommarstången, visan som får grannarna i USA att tro att vi är helgalna. Pingsten är startpunkten, sen kommer midsommaren, högsommaren, kräftorna innan älgjakten inleder hösten. Men glöm det nu, nu är tiden då vi ska njuta av allt härligt som sommaren bjuder på.

Primula vulgaris, vårt Närkes egen blomma.

Grönskan är så obeskrivligt vacker, blommorna likaså. När hundkexen står som virkade spetsdukar tillsammans med lupinerna i dikena vid Samsala, är det helt underbart. Vi sjöng ”Den blomstertid nu kommer” och tänkte på hur det mjuka vattnet i sjöarna kring Hallsberg lockade oss till bad och mete med en ringlande daggmask på kroken. ”Du gamla du fria” sjunger vi på vår nationaldag men vi firar inte lika storslaget som grannarna i Norge. Vi har haft fred för länge för att minnas vad krig betyder, men det vet man i vårt grannland.

Vi gläds åt midsommarfesten med alla majstänger i byarna runt om oss i Närke. Och våra midsommarstänger kan vi titta på där de står i rondellen söder om viadukten och på hembygdsgården. Och så gläds vi åt blommorna överallt, de som nickar åt oss och säger njut, njut, njut, sommaren går så fort förbi.

Jag minns somrarna på Gränsgatan. Mamma bakade äppelkaka och bjöd på kaffe- och saftkalas vid trädgårdsmöblerna medan vi kunde lyssna på musiken från Folkets Park. Låg västanvinden på kunde vi lyssna till artisterna som sjöng och spelade i parken, alldeles gratis. Det var kvällar när vi satt där och bara njöt medan vi slogs med myggen och fikade tillsammans.

Vi cyklade till mormor och morfar i Åsbro och satt på verandan och läste veckotidningar som Vårt Hem, Hemmets Veckotidning, Allers och Femina. Vi badade i Hemsjöns svarta vatten med badmössor med blommor på för att inte blöta ner lockarna, hängde upp blöta baddräkter på kökstrappans räcke och drack saft och fick hembakad sockerkaka. Det var sommar.

De underbara sommarkvällarna, när ljuset varar ända till nattetid och när solen studsar upp igen efter bara ett par timmars halvmörker, det är den årstiden jag tycker allra mest om. Det är sommaren, den svenska sommaren, som inte så många av våra grannar kan njuta av. Undra på att de vill komma hit under midsommaren för att få uppleva ljusa sommarnätter.

Vi fick besök av en familj från Gifhorn i Tyskland som ville uppleva svensk sommar. Vi tog dem med till Glottrasjön och de trodde inte det var sant att de fick bada i en insjö utan att betala entré. Jag hade med en stor blåbärskaka och kaffetermos, kakan var så stor att jag skulle frysa in det som blev över. Det blev ingenting kvar att lägga i frysen. Vi åkte till Boo kyrka och gick en god stund på kyrkogården och de trodde inte det var möjligt att det fanns en så vacker gammal kyrka mitt i skogen. På hemvägen såg vi en älg som stod där och bara tittade på oss, det var en stor upplevelse för våra tyska vänner, och för oss också.

Det är sommar i Närke vårt landskap som ser ut som ett hjärta där i mitten av landet, mellan de tre stora sjöarna Vänern, Vättern och Hjälmaren. Jo, nog känns det att det är sommar ända till september när sommarnätternas underbara ljus släcks för den här gången. Minns i november den ljuva september när äpplet faller moget, ja njut, njut, njut.

2015-06-01 16:58
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.