Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Dra inte ner
på kulturen!

Folkets Park i Hallsberg, ja den är ett minne blott sedan lång tid tillbaka. Det var då vi skulle få ett nytt sjukhus i stället uppe i skogen, luften skulle vara så bra där för dem som var sjuka. Parken försvann men något sjukhus blev det aldrig.

Nu försvinner Folkets Hus också. Kulturen är inte mycket värd här i kommunen. Att Folkets park försvann var kanske inte så konstigt nu när vi ser tillbaka, det är inte många Folkparker kvar i landet. Jo, i Vretstorp finns parken kvar, men inte är det som förr.

Men att Folkets Hus försvinner är illa nog. Det byggdes 1938 och har varit Hallsbergs biograf, teater och underhållningspalats. I mitten av 1950-talet byggdes det till med biografen Spektrum och danspalatset Grottan. Det som då kallades Närkes Nalen.

Dansparen kom med buss och bil från långt håll för att få dansa här. Det var folk från Karlskoga, Kristinehamn, Laxå, Motala och Mjölby samt från norra delen av länet och så folk från Hallsberg förstås. Det var fullt ös i danslokalen under de kvällar när det spelades dansmusik. I dag är det ganska tyst, lokalerna har blivit omoderna.

Allt beror på att kommunen måste spara trettio miljoner till årsskiftet, och då får Folkets Hus föreningen inget bidrag. Det värsta är att det ska sparas lika mycket nästa år. Och vart har alla pengar tagit vägen? De styrande skyller på lågkonjunkturen och arbetslösheten och då drar man ner på kulturen. Fastän golfbanan, eller vad det nu är ute på gärdena i öster, den får vara kvar och ska skötas om ordentligt. Vad är det för kultur?

Alla gräsytor ska klippas endast ett par gånger i sommar, det kostar pengar att klippa gräs. Men golfbanan ska klippas tre gånger varje vecka. Det är till att sila mygg och svälja kameler. ”Vi måste spara, kosta vad det kosta vill”, sa Mundebo en gång i världen, det är tydligen ett motto som kommunen tagit till nu i spartider.

Min fråga är då: Vad är kultur i kommunen? Jag har inte hört någon av de styrande prata kultur över huvud taget. Jo, det pågår en utställning om 1950-talet på Bergööska huset just nu. Kanske det räcker med kultur där i sommar?

Märks det att jag är både arg och ledsen? Vet de styrande egentligen vad kultur är för något?

Kulturen är det kitt som stärker banden mellan människor och länder. Det är genom kulturen som vi kan leva vidare, kultur är allting omkring oss. Kultur är det vi upplever varje dag, hur samhället ser ut, trafiken och blommorna utmed gatorna, maten vi lagar och äter tillsammans, musiken och sången vi får genom radio och tv. Skolorna och utbildning, framväxten av en ny generation som ska föra kulturen vidare. Nu ska kulturen monteras ner för att spara pengar!!!! Hur ska det bli med ett samhälle utan kultur????

Ja, ja, tänker somliga, ett gammalt Folkets Hus är väl ingenting att gråta över. Det finns ju andra lokaler man kan använda. Jaha, var då? Jo, någon i kommun menar att det går att använda Alléskolans aula i stället till biograf och teaterlokal och för konferenser. Där stannar tankeförmågan hos vederbörande.

För att kunna visa film i dag måste man ha en digital utrustning och ska det genomföras är en stor del av besparingen redan borta. Teater kanske kan gå, men finns det loger för dem som ska spela teater? Hur är det med ljudanläggning? Det är mycket som ska till annars kan man sätta upp teater i vilken gammal lada som helst.

Biblioteket är kanske nästa besparingsobjekt. Våra barn läser ju inte så mycket längre, de nöjer sig med dataspel och videos. Och vi pensionärer får väl klara oss ändå, vi har ju läst så mycket så gamla som vi är.

De tjugoåtta starka pelare varpå vår kultur vilar, vad är det? Jo, våra bokstäver från A till Ö. Vi måste värna om vår kultur, vara rädda om det vi har och inte som politikerna i sin enfald vill, spara pengar genom att rasera det som inte kan ersättas.

Snälla, rara politiker, sätt er ner och tänk ett varv till. Ja, jag vet att ni måste spara, men försök i alla fall att tänka lite längre än dit näsan räcker. Vi är många här i kommunen som önskar att få höra fortsättningen om vad och hur ni tänker.

2013-07-03 12:06
Måna N. Berger
Bra Anne-Marie! Kulturen är livsviktig!
2013-07-03 15:43
Måna N. Berger
Bra Anne-Marie! Kulturen är livsviktig!
2013-07-03 15:43
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.