Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nazi-Tysklands tåg
kunde ha exploderat

Nu är det 75 år sedan vi i Hallsberg svävade i livsfara utan att veta om det. Det var under de åren då tyska militärer passerade norrut mot Norge. Det var samma år som Krylbosmällen. Det var inte många i Hallsberg som visste hur nära det var att hela stationen och byggnaderna utmed Storgatan och kring järnvägen hade kunnat flyga i luften på samma sätt som i Krylbo.

Vårt broderland Norge var ockuperat av tyskarna och på de svenska järnvägarna lät tyska krigsmakten förflytta rullande material från syd och västliga Norge till landets norra delar. Det gällde bland annat transport av norska ånglok. Dessutom gällde det godstransporter av ammunition för den tyska krigsmakten som till stora delar befann sig i Finland.

När den tyska armén allierade sig med Finland så ökade både person - och godstransporterna för den tyska krigsmakten. Som godstransporter gällde också tusentals vagnslaster med krigsmaterial, bland annat explosiva varor.

Ångloken kopplades in i godstågen men var inte i drift. En norsk järnvägsman från norska statsbanorna följde med loktransporten som tillsyningsman och övervakare. Men han var inte ensam i lokets förarhytt utan i en undanskymd vrå i loket fanns en tysk beväpnad militär som såg till att ingen fick någon möjlighet att växla några ord med den norske järnvägsmannen.

I Hallsberg fanns på den tiden krutpoliser som hade till uppgift att bevaka det explosiva godset som transporterades i godstågen. Men människorna i Hallsberg hade inte en aning om vad som pågick. Ett söndagsdygn fanns det i Hallsberg omkring 75 godsvagnar och många av dem hade explosiv last. Detta var en stor hemlighet och endast några få SJ-anställda tillsammans med krutpoliserna visste vad som pågick.

Förödelse vid Krylbo station 19 juli 1941 då tyska järmvägsvagnar med ammunition på väg till Finland exploderade. 24 personer skadades men ingen dog.

Min pappa var lokbiträde och hade en svag aning om vad som hände och fruktade en smäll på stationen eller utmed järnvägen. Vi bodde då på Brunnskullen nummer 5, det huset finns kvar i dag och ligger alldeles intill bommarna vid järnvägsövergången mot Örebro-Krylbo. Han varnade mamma för att stå och titta på tågen med mig på armen, han anade att det var farliga laster och var rädd för att det skulle hända något. Hade det exploderat ett par krutvagnar där hade huset vi bodde i försvunnit på några sekunder och vi också. När jag i dag tänker tillbaka på den här tiden, ryser jag vid tanken på vad som kunnat hända.

Det är många som än i dag minns Krylbosmällen 1941, då några vagnar med explosivt gods flög i luften. Det tåget hade bara några timmar tidigare passerat Hallsberg. Om det var en ren olycka eller sabotage är det ingen som riktigt vet.

En av dem som var med då var Gurli Wallberg som med sin make och son bodde i ett hus nära stationen i Krylbo då maken var lokförare. Familjen kom senare att bosätta sig i Hallsberg och Gurli kunde berätta om den dagen då alla i Krylbo trodde att kriget hade kommit dit. Hon fick tillsammans med familjer som bodde i huset sitta i skyddsrum i många timmar innan de kunde flytta till säkrare plats i ett annat hus lite längre bort från stationen.

Hon berättade att vad som återstod i deras lägenhet efter smällen, var ett gammalt piano som hade stått i skydd bakom en vägg. Allt var sönderslaget i köket, i rummet hängde tapeterna i trasor, gardiner och blommor var i småsmulor och själv hade hon bara hunnit få på sig en morgonrock som var full med glassplitter. Möblerna var förvandlade till kaffeved. Och hon och maken fick vara tacksamma att de klarade livhanken. Och på bangården utanför huset där de bodde var allt sönderslaget, rälsen i bitar och slipers utspridda över hela bangården och godsvagnarna var förvandlade till skrothögar.

Tänk om det hade hänt här i Hallsberg, undra på att min pappa var orolig.

Tiden läker alla sår, sägs det. Och i dag är det inte många som kan berätta om de här händelserna. Jag var bara ett litet barn den gången och jag var fem år när kriget slutade. Men så nära det var att det hade kunnat hända likadant i Hallsberg som i Krylbo.

2016-07-08 23:45
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.