Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Sven satte sprätt
på pommes frites

Sven Olausson har gått ur tiden, en initiativrik gatukökshandlare som introducerade pommes frites i Sydnärke. På äldre dar dessutom känslig poet.

Sven Olausson var en kändis i Hallsberg för sextio år sedan, han var korvhandlare med kiosk på Stortorget. Det låter inte så storslaget, men det var han som lärde oss varmkorv-älskare att det fanns något som hette pommes frites, eller pommes som vi sa.

Pommes frites kunde man på sin höjd få serverat på finare restauranger och det var få som visste att det var strimlad potatis som var flottyrkokt. I dag vet alla och det går att köpa fryst pommes som bara är att värma i ugnen, men den smakar inte som den pommes som Sven Olausson serverade i sin kiosk.

Potatisen kom från Långängens gård och Sven hämtade säckvis med potatis på släpkärra. Han hade en fabrikslokal i Edsbacken och med Sonja Eriksson som basade över pommestillverkningen. Potatisen tvättades och skalades i maskin, förvandlades också maskinellt till strimlor och förkoktes i olja innan leverans till kiosken på Stortorget.

Jag fick köra lassvis med pommes till korvkiosker i Örebro som upplevde en försäljning där kunderna kunde vänta länge för att få en grillad med pommes, senap och ketchup samt gurksallad. Att det var kallt ute, snöade och blåste, det spelade ingen roll. Pommes frites smakade utmärkt.

När det var danskvällar på Grottan kom dansparen för att svänga sig på danskvällen, men också för att avsluta kvällen med korv och pommes.

Jag jobbade hos Sven med kontorsarbete i företaget, jag minns att han sa att det tillverkades pommesmaskiner i USA, och att när de maskinerna kommer hit, får vi ingen sådan här riktig pommes frites, då görs pommes på potatisflingor. ”Men till dess ska vi koka riktig pommes så det ryker om det”.

Sven Olausson blev vald till ombudsman för Korvhandlare-förbundet, och var den som stred för att korvkioskerna skulle heta Gatukök. Han hade börjat med låda på magen, som Owe Törnqvist skrev i sin visa, och blev chef på Gatuköket på Stortorget med många anställda.

Det var ordning och reda med Sven och det berodde nog mycket på den utbildning som han fick av krigsmakten under andra världskriget. Han var inte bara snabb i tanken, han var kvick i fötterna också och var den som avslöjade två spioner när han var kolportör och sålde tidningar på snälltågen mellan Stockholm – Göteborg. Som tack fick han utbildning till officer på Karlberg i Stockholm och kunde så småningom titulera sig som fänrik.

När bygget på Västra Storgatan stod färdigt flyttade han gatuköksverksamheten dit den ligger ännu i dag. Han fick en större lokal och flera anställda och i pommesfabriken jobbade Sonja med att tillverka Hamburgare som blev lika populära som pommes frites. Men allt har en ände, även korven för den har två. Och Sven ville göra något mera. Han kom till Mora och övertog en lunchrestaurang där, träffade en ny käresta och vi såg sällan till honom i Hallsberg igen.

På gamla dagar började Sven skriva poesi. Vi brevväxlade under ett par år och jag fick ta del av hans författarådra. Han bosatte sig i Ludvika tillsammans med Gerd som blev hans livskamrat. Och breven gav postverket goda affärer på porton, ty breven blev många. För några veckor sedan kom det sista, Sven var då 96 år gammal. En av hans dikter heter Skymning och var en av de sista som han skrev

Det mörknar bortom horisonten
solen tar farväl, allting blir så tyst
dagens vånda kamp och oro
förbleknar inför mörkrets mjuka famn

Välkomnad är en vilsam hägring
i balsam bäddas ner var sargad själ
slut är seglatsen vinden mojnar
skeppet ligger tryggt i hamn

Vad hände, vad blev av mitt jordbesök
var jag till nytta och till gagn?
Jag försökte leva som jag borde
Om ej, förlåt mig uti Kristi namn

2016-04-25 18:30
TS
Fin dikt.
2016-04-26 16:23
TS
Fin dikt.
2016-04-26 16:23
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.