Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Minnen från kriget
kommer tillbaka

Det är redan 70 år sedan den där gången när vi som var småbarn började ana vad krig var för något. Visst hade vi sett tågen med tyska soldater, stridsvagnar och lastbilar där vid järnvägsövergången. Soldaterna hade sjungit och skrålat och vinkat till oss i fönstren. Vi var förbjudna att vinka tillbaka. När tågen kom tillbaka med trasiga kanoner, sönderkörda lastbilar och stridsvagnar då var det inga soldater som sjöng och skrattade åt oss, de låg i sjukvagnar försedda med röda kors på vagnarna och somliga låg till och med i vagnar med svarta kors. Det var kriget som de stora talade om och var så trötta på.

Så kom den där dagen i januari 1945 när vi fick veta att andra soldater hade befriat fångar från ett läger. Det kom karlar hem till oss och pratade med pappa som varje natt lyssnade på BBC från London. Det var inte alla som hade radio och telefon. Pappa lärde sig engelska under kriget tack vare radion, tyska hade han läst i skolan. Det var han som berättade vad han visste och inte tänkte han och de andra karlarna på att en fyraåring lyssnade till allt de berättade.

Det var efter de dagarna som jag fick svårt att sova på nätterna och drömde mardrömmar de stunder jag fick sova. Det var kriget som kom så nära.

I dag minns jag ännu hur det kändes att vara liten, inte kunna läsa eller förstå vad som sas på radion eller vad som stod i tidningen. Så fort tiden går, sjuttio år är ingenting när man kommit upp i åldern och blivit mormor och farmor och ser att morfar/farfar är vithårig och pensionär. Men vi minns och har stängda rum i vårt inre där allt finns bevarat, ljudet av Hesa Fredrik som skrek från hustaken när det var fara å färde, amerikanskt fläsk, kålrotsmos med senap och grannar militärens gråa uniformer. Vi var bara fyra år och vi såg och hörde mer än vad de vuxna någonsin kunde tänka sig.

Och häromdagen kom allt tillbaka till oss nu när vi är pensionärer sedan lång tid, minnesdagen om när koncentrationslägren öppnades och fångarna släpptes fria.

Mormor och morfar hade pensionat i Åsbro, det var ett sommarpensionat, men det här året kom det vintergäster som hade fått lov att fly för sina liv. Till att börja med fick de bo i stora huset där det fanns värme och gott om plats för mor och far, farmor och några vuxna barn och flickan som blev min lekkamrat hos mormor. De pratade så konstigt, de skulle ”spise” när det var matdags, och de skulle ”vaske” händerna innan de gick till bords. När våren kom flyttade de in i ett av sommarhusen, där fick de bättre plats men gick fortfarande in i stora huset för att spise. Pappa lyssnade till berättelserna om flykten och om Norge där familjen hade bott och inte kunde resa tillbaka.

Det var då jag började förstå att kriget inte bara var soldater på tågen, att kriget var någon skrämmande och farligt för vanligt folk, även för dem som inte pratade likadant som vi. Det var då som jag lärde känna Simon som kom från ett land långt bort och om hans mamma och pappa som hade dött i ett sådant läger som de talade om på dagsnyheterna på radion. Simon som var judepojke och som kom med en tant som hade en resväska med ett rött kors på och där Simon hade sina få ägodelar och minnet av sina föräldrar.

Jag var bara fyra år och lika gammal som Simon, men jag minns det så väl och jag hoppas att det aldrig mer kommer att hända samma sak igen. Men nu, nu känns det som om det skulle kunna göra det i alla fall. Och jag blir så rädd för framtiden och för barn och barnbarn de som är mina närmaste.

2015-01-30 18:34
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.