Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Blixt och dunder

Det har mullrat över Hallsberg några gånger men jag hör dåligt och åskan stör mig inte. Annat var det när jag var barn, blixten var jag inte rädd för, det var mullret. Då satt vi tre syskon under köksbordet och höll för öronen, för pappa hade sagt att slår det ner i skorsten då ramlar den ner från taket och över oss.

Det var en sådan här söndagsförmiddag för omkring 65 år sedan, det småregnade och det blev allt mörkare över Kumla och vi kunde se en och annan blixt och det mullrade så där på avstånd. Mamma och pappa satt vi köksbordet och drack kaffe och min syster som var sex år och jag satt på kökssoffan och lillebror som var tre år satt i mammas knä. Vi hade druckit ur vår hallonsaft och fått varsin nybakat vetebulle.

”Det är riktigt skönt och hemtrevligt när åskan går på avstånd”, sa pappa och rörde om sockret i kaffekoppen. Det skulle han få för! I det samma som han sa de orden kom en vit blixt och slog ner i en ledningsstolpe kanske femtio meter ute på gärdet från där vi bodde. Det small som ett kanonskott och sedan kom dundret, det lät om hela skorstenen slogs i bitar och rasade ner över taket.

Pappa höll på att tappa kaffekoppen i knät, min syster illvrålade av skräck och kastade sig mot mamma och lillebror tryckte in näsan mellan mammas bröst och höll i sig så mycket han kunde. Lillasyster kissade på sig i rena förskräckelsen och jag höll för öronen och kände hur det ilade i hela kroppen.

”Nu ni”, sa pappa, ”nu gick blixten ner i skorstenen”, sedan rusade han ut för att se om skorstenen satt kvar på taket. Jag sprang efter i regnet med droppar stora som hasselnötter och min nysydda sommarkjol blev helt blöt och det kippade i skorna. Skorstenen satt kvar på taket, och vi rusade in igen. Lillasyster skrek fortfarande och var vit i ansiktet. Hon klängde på mamma tillsammans med lillebror som inte sa ett knäpp, han satt fortfarande med näsan mot mammas bröst.

Så småningom lugnade det hela ner sig och mamma plockade fram torra byxor åt lillasyster och sa åt henne att gå och tvätta sig innan hon satte på torrt. Lillebror släppte inte taget om mamma och hon fick lov att bära honom med sig när hon föste in lillasyster i badrummet. Hon var så skärrad att hon tvättade ansiktet i stället för rumpan.

Det ljusnade allt mer, regnet slutade och vi fick se att grannarna stod ute på gatan och pratade. Pappa gick ut för att höra om någon visste om det hänt något, och det hade det. Blixten hade slagit ner i ett hus ett stycke från vårt hus, gått in genom ett vattenledningsrör och slagit sönder det mesta som gick att slå sönder av elektriska apparater. Familjen var på Västkusten på semester och det gick inte att ringa på telefonen, radiogrammofonen som var alldeles ny hade redan spelat sin sista grammofonskiva, det fanns inte liv i den. Blixten hade hoppat över till nästa hus och slagit ut telefonen hoppat över till nästa hus och slagit ut spisen och hoppat över vårt hus och slagit sönder telefonen hos nästa granne.

För säkerhets skull gick pappa upp på vinden och kollade läget, och sedan ner i källaren och kunde se att det inte hade hänt något. Allt hade klarat sig från åskan.

”Jaha”, sa mamma, ”nu säger du inte det där en gång till om att det är hemtrevligt när åskan går”! Pappa drack ur kaffet som hunnit bli kallt och lovade på heder och samvete att han aldrig skulle säga så mera.

Min syster fick åskskräck efteråt och tålde inte ens höra talas om att det skulle kunna bli åska innan hon kröp under köksbordet. Lillebror glömde snart den här händelsen, men jag har minnet kvar av den dagen som om det hade hänt i går.

2014-08-10 13:48
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.