Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vem var tomten?

Julafton i huset, granen har tänts, klapparna ligger där och ser spännande ut och allt är precis som det ska vara. Julmaten är bortdukad och Kalle Anka och hans kompisar har lämnat teven för den här julen och nu är det bara tomten kvar. Bara och bara, det är i alla fall det mest spännande som en femåring och en sjuåring kan tänka sig. Sjuåringen har redan listat ut att det är morfar som är tomten, men han har lovat att inte skvallra för lillbrorsan. Morfar klär på sig ytterkläderna och säger att han ska gå och köpa en kvällstidning.

Sjuåringen har svårt att stå still och lillbrorsan är nära att kissa på sig i väntan på vad som komma ska. Morfar försvinner ut i mörkret och sjuåringen kan inte stå still, han måste bara titta ut genom köksfönstret. Förra året hade morfar klätt sig till tomte och kom med barnens pulka där säcken fick åka med ända från skogsbrynet. Det var då som sjuåringen kände igen morfars händer och begrep hur det hängde ihop. Ljug alltsammans, men ganska spännande ljug i alla fall.

Äntligen knackar det på dörren och pojkarna skyndar sig att öppna och tomten kommer in och ställer säcken på golvet. Sjuåringen skyndar att ställa fram en stol åt tomten som pratar en massa, men inte med morfars röst. Sjuåringen blir lite fundersam. Men det är många paket och det tar en stund innan allt är utdelat och tomten från en kram både av sjuåringen och lillbrorsan. Det är då det märkliga händer.

Morfar kommer in igen medan tomten sitter där på stolen. ”Vilken tur att jag hann tillbaka så att jag också fick se tomten”, säger han och kränger av sig ytterrocken. Sjuåringen han bara stirrar på morfar och sen på tomten. Hur är det egentligen? Finns tomten på riktigt? Den julafton glömmer vi aldrig.

Pojkarna är vuxna vid det här laget men minns mycket väl hur spännande det var på julafton. Det mesta är sig likt, men ändå inte som förr. Förra julen var lillbrorsan i Australien och satt på en litet rum i ett gammalt hotell med datorn framför sig och ”hälsade på hemma”. Alla där hemma tittade på datorn och lillbrorsan som fick se julbordet på skärmen, julgranen och julklapparna. Själv hade han ätit en hamburgare i sin ensamhet och längtade så alldeles förfärligt hem till Sverige. Där han var sken solen och palmerna svajade och det var trettiofem grader varmt, och därhemma var det kallt och snö – och julafton.

Mina minnen av julafton kommer från den gamla goda tiden. Några år efter slutet på andra världskriget. Då det var mörkt hemma hos mormor och morfar, när moster Stina gick ut i vedboden för att bära in mera ved till spisen men som i stället kom in som tomten med julklappar. Det var så annorlunda då. Ingen tv, julmusik på en gammal antikvitet, radion. Levande ljus i fönstren, skinka och juldoppa i köket. Det var då jag fick den där dockan jag aldrig glömmer. Den hade morfar tillverkat i vedboden – jag har den kvar fortfarande, den sitter på en pall i fönstret i vardagsrummet. Det är 64 år sedan den julaftonen. Nu är julen så plastig, det gamla präktiga finns inte längre, och ännu mera skiljer sig julen från de jularna mina föräldrar var barn, tiden för första världskriget.

Hur ska det bli i framtiden? Vad lämnar vi efter oss av traditioner och minnen? Det tål att tänka på, men till dess God Jul alla vänner som läser den här tidningen och en tillönskan om ett riktigt Gott Nytt År 2013.

Hur ser dina julminnen ut? Skriv några rader och skicka till anna@sydnarkenytt.se. Gärna några bilder också.

2012-12-22 14:26
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.