Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hade en tioöring kvar
efter marknadsdagen

Snart är det marknad igen, det är ju inte länge sen det var marknad förra året. Tiden går så hiskligt fort, det är knappt vi hinner med. Det är höst och träden har gula löv och somliga är redan kala. Lions stänger bortre delen av Storgatan och marknadsstånden radar upp sig och här finns allt man kan tänka sig. Munviga försäljare gör vad de kan för att lura på oss allehanda varor som vi egentligen inte behöver.

Annat var det förr. Då när jag var tio år och fick en krona av pappa att handla för på ”marken” för det var så vi sa när vi gick framåt Hallsberg för att göra av med pengarna.

Köp nu inte en massa skräp, sa han. Nåja, några massor kunde det väl knappast bli och en krona räckte inte ens till en ballong. Men jag kände mig rik och lyssnade till ljudet som kronan där i min axelväska gav ifrån sig när den hoppade omkring alldeles ensam så när som på en näsduk som mamma hade stoppat i väskan. Vi skulle göra marken, min skolkamrat och jag. Hon hade också fått marknadspengar, två kronor. Vilken lyckost!!!

Vi såg alla ballongerna redan när vi kom till Bergöös och ljudet från musiken hördes riktigt tydligt. Frälsningsarméns folk stod med sin bössa som skulle hållas kokande och sjöng om blod och eld, det lät förskräckligt. Inte sjöng de sådant i Salemkapellet, där sjöng vi om söndagsskolans tåg och andra söndagsskolsånger. Och när sångkören gick upp på ”hyllan” vid pianot och orgeln då sjöng de visserligen om att himmel och jord skulle brinna, men det var ju inte så farligt.

När vi gått förbi Frälsningsarmén och låtsades som om vi inte hade några pengar, då kom vi till Ekvalls bosättningsaffär och därutanför fanns ett stånd som sålde lyckobrev för tio öre styck. Det var ju något för oss småflickor. Vi valde och valde och funderade både länge och väl innan vi tog fram kapitalet och köpte var sitt lyckobrev. Vad det var i det lilla kuvertet, det minns jag inte i dag, men det var tillräckligt spännande för en tioårig skolflicka.

Vi köpte kolasnören och gick där och drog i dem och sög in den goda kolasmaken och kände samtidigt tobaksröken från gubbarna som gick framför oss och rökte pipa. Det doftade marken.

Då fanns alla marknadsstånden på torget och det var trångt och härligt att gå där och titta på allt som var till försäljning. Pappa hade en ledig stund och träffade en munvig försäljare som sålde helt otroliga potatisskalare för två kronor och pappa föll för det fagra talet från försäljaren och köpte en och fick pruta till en och skjuttiofem. Han var mycket nöjd över sitt kap. Jag visste att mamma hade en precis likadan, men det kom inte pappa ihåg.

Vi köpte mera godis och när det skymde på marknaden var det dags att gå hem. Vi fick vänta vid Motalabommarna och vid Örebrobommarna innan vi var tillbaka på Farmen. Sista biten sprang vi hem för nu var vi kissnödiga och måste skynda oss. Och i min väska fanns det en tioöring kvar efter marknadsdagen. Och jag hade inte köpt något skräp.

Hemma i köket fick pappa veta att en sådan där potatisskalare hade mamma köpt förra marken, men nu var den ganska sliten så det var bra att få en ny. Och pappa var nöjd för sin fina affär på marknaden.

2014-10-07 20:32
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.