Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Håhåjaja, inte alls så bra

Midsommaren kom och värmen flög sin kos. En riktig midsommarblues. Har aldrig frusit så som den kvällen när kylan bredde ut sig. Håhå jaja.

Vi var på landet och skulle fira midsommarafton med våra vänner, tillsammans med barn och barnbarn och dem vi känner. Det var bara åtta grader varmt och potatisen var kokt och sillen klar och allt som det ska va, men äta ute var uteslutet. Så kallt som en höstnatt, håhå jaja, inte alls så bra.

Vi fick flytta inomhus, tända i spis, kamin och ta fram stakar och ljusstumpar och där satt vi och visste inte om det var julafton eller midsommarafton. Håhå jaja, inte alls så bra. Vi försökte vara glada och sjöng en sång om sommaren, men inte var det bra, blev en ledsen blues om sommaren som flög sin kos.

Mörkt utanför fönstret och regndroppar i luften och allt var kallt och kulet. Det enda som värmde var det som serverades i små glas, annars var det kallt, kallt, kallt. Men vi försökte hålla glöden uppe, och någon sjöng en stump men det lät inte alls så bra, håhå jaja.

Midsommarnatten brukar vara ljus där ute på landet. Men sitter man inne i hus blir mörkret stort och trist. Det var mörkt och grått där ute, vi fick sjunga oss varma och kolla på teven. Barnen gnällde och ville dansa det fick de göra i köket med långborsten som midsommarstång. Det blev en konstig sång och att se dansen över trasmattorna håhå jaja, inte alls så bra.

När det är normala kvällar, går ungdomarna till sjön vid midnattstid. De badar i det trolska vattnet och sitter sedan på hällarna och hälsar solen när den strålar över skogen på andra sidan sjön. Nu var det mörkt, kallt och regn och ingen ville gå genom skogen för att bada. Nej då, håhåjaja, inte alls så bra.

Det regnade hela natten, blött i gräset, kallt som katten, håhåjaja. Vi gick hem till oss och kröp ner i bänken, med filtar, täcken och håhåjaja. Då blev det äntligen riktigt bra. När ljuset kom och regnet strilade, inte alls så bra, var det i alla fall riktigt skönt där som vi var. Midsommarblues. Håhå jaja.

2014-06-29 16:02
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.