Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Mamma var en hejare
på att baka äppelkaka

Nu är hösten kommen och med den alla äpplen. Frukträden dignar i år av äpplen av alla de sorter. För många är det en fröjd att få göra något gott av alla äpplen och för somliga är det stora bekymmer.

Jag tänker på vänner till mina föräldrar, de hade en stor fruktträdgård i Tallbacken och som inte visste hur de skulle kunna ta reda på allt. Frun i huset tog helt sonika en spånkorg och ställde den utanför grinden, fyllde korgen med äpplen och satte en skylt på staketet, Varsågod! Ta vad ni vill ha! När hon kom ut på morgonen låg alla äpplen på trottoaren och spånkorgen, den var borta. Hon bara skrattade åt det hela och sen kom getingarna och tuggade i sig äpplena och det som blev kvar fick maken gräva ner i komposten.

På Gränsgatan där mina föräldrar och vi syskon bodde kroknade träden under all frukt. Mamma gjorde äpplemos som fick stå i mörkret på hyllorna i källaren. Hon hade gamla sängar i matkällaren där pappa hade lagt ut kartonger och tidningspapper så hon kunde lägga vinterfrukten på förvaring. Det var något vi skulle njuta av under vintern. Pappa laddade råttfällorna och ställde dem där inne i mörkret för att vi inte skulle behöva dela med oss till de fyrbenta små.

Mamma var en hejare på att baka bullar och äppelkaka. Pappa fick sitta där vid köksbordet och skära äppelklyftor som fick ligga i vatten i en rostfri bytta för att inte mörkna under tiden som mamma satte en vetebrödsdeg. När hon fixat till bullarna och pappa hade skurit massor med äppelklyftor smorde hon en långpanna rejält med margarin. Hon kavlade ut en bit av degen till dess den var tunn som tidningspapper och så klädde hon formen. Hon lade ut äppelklyftorna tätt intill varandra i långpannan och sockrade ordentligt och strödde över kardemumma. Sedan kavlade hon ut resten av degen lika tunn och lade över alla äpplena, vek in kanterna och smorde degen med margarin och strödde över socker – och skjuts in i ugnen.

Det var min lillebror som fick gå till grannarna med inbjudningsbrev som pappa ritat, att det skulle serveras kaffe och äppelkaka till eftermiddagen. Det var till Rune o Svea, Gottfrid och Vera, Bertil och Valborg och Fallkvistens och Astrid och Göte, och säkert några till. De kom som dragna på ett snöre och parkerade i trädgården om det var vackert väder, och var det halvdant och regn i luften, då dukade mamma vid stora bordet i vardagsrummet, eller salen, som de sa på den tiden. Sen var det kalas och alla åt så mycket de orkade av den goda äppelkakan.

Det mörknade tidigt och lagom till kvällen startade tv sina sändningar och det alla ville se var naturligtvis Tiotusenkronorsfrågan. Så mycket pengar stod på spel och alla som ätit sig väl mätta på äppelkaka njöt av en flimrande bildskärm i en sjutton tums-apparat med svart/vitt i rutan, och hejade på de tävlande. Tiotusen kronor då, det motsvarade en årslön för en vanlig knegare, nästan ofattbart i dag. Men det var så då i slutet på 1950-talet.

När allt kaffe var urdrucket, äppelkakan slut och bondkakor, finska pinnar och lite annat smått och gott, då brukade Valborg och Astrid diska och torka, gubbarna fick sitta i rummet och prata (med andra ord ljuga som bara den) och sen var kvällen slut, mörkt och månsken och alla tackade och gick hem var och en till sitt. Och äppelkakan, av den fanns bara smulor kvar.

Jag som inte kan baka alls, får aldrig smaka den äppelkakan mer, och det värsta är att jag vet ingen annan heller som kan baka äppelkaka som den som mamma bakade.

2015-09-02 12:55
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.