Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kyla lagom till advent

Vinterkylan kastar sig över oss lagom till första advent. Det är julskyltning och nu har julbelysningen kommit på plats och snart står granarna där på Stortorget och Nytorget, och på rondellen söder om viadukten.

Ljusen tindrar bland grangrenarna och julen är på gång och så fort det går sen. Annat var det när jag var barn, det tog hur lång tid som helst innan jag var framme vid den sista luckan i adventskalendern. Nej, det fanns ingen på tv på den tiden, den första kalendern med luckor kom i slutet på 1940-talet och det var Sveriges flickscouters kalender och den skulle hänga på väggen.

Det är länge sen vid det här laget, och när jag berättar för barnbarnen att det inte fanns tv och att radion hade bara ett program att lyssna till och att telefonen var svart med en nummerskiva i stället för knappar. Då tror de små liven att jag är född på stenåldern.

Men nu är kylan på väg och på söndag är det julskyltning. Då brukar det bli kallt. Alldeles förfärligt kallt till och med. Det gäller att klä sig varmt när vi ska gå ut och titta i skyltfönstren. Numera är det inte lika många skyltfönster att njuta av som förr i världen. Då fanns det affärer från Motalabommarna och ända bort förbi Västra skolan och så på Nytorget förstås. I dag är många lokaler utmed Storgatan tomma och det glesnar med butiker undan för undan.

Tänk när det fanns leksaker i Bergöös järnhandel, ett litet tåg som tuffade runt i ett skyltfönster. Det fanns en tomte som nickade åt oss ungar som stod där och tittade på härligheterna innanför fönsterrutan. I leksaksaffären i Folkets Hus fanns många Barbiedockor med kläder, leksaksbilar som man kunde skruva upp med en liten nyckel, och vilken fart de fick över korkmattan i köket.

Men jag var ju nästan femton år och då ville jag hellre titta på örhängen och fina halsband. Det fanns hos Maja Hartman, där såldes veckotidningar, underkläder och vackra smycken. Vid OAS tittade vi på vackra klänningar och det hände till och med att det stod en skyltdocka i fönstret med en aftonklänning, och hos Aspmo som sålde kappor och där kunde vi titta på pälsar, inga fuskpälsar, det var riktigt skinn i de eleganta modellerna. Och skor, det fanns flera skoaffärer där vi kunde stå och drömma om hur det skulle kännas att gå i ”högklackata” som vi sa. Typiskt hallsbergsdialekt. Och så skridskor och skidor hos Isakssons mitt emot kommunalhuset. Det var då det.

Men det kanske ändrar sig med tiden. Det kommer nya människor till Hallsberg när posten öppnar sin stora terminal ute vid tomta och när Train Alliance får sitt bygge färdigt där ute på åkrarna norr om centrum. Tänk om det är dags för Nytorget att bli centrum i framtiden. Det trodde ju politikerna en gång på världen, då fanns det flera affärer även här och, ja tänk, tänk bara.
Vi har vant oss vid varma vintrar och blir det riktigt kallt, då får jag leta i garderoben efter varma vinterstövlar och en riktigt tjock jacka som kan stå emot vinterkylan. Fast, det kan vara skönt med kallare väder – det brukar ju bli klart och fint och med en blek vintersol som gör vad den kan för att locka oss ut i friska luften.

Sen kommer Lucia och den kortaste dagen på vinterhalvåret, sen vänder det och ljuset kommer åter. Det är inte konstigt att folk var mörkrädda förr i världen. Då gällde det att ha en lykta med sig när man skulle ut till dasset, eller hämta något ute i matboden. Nu har vi ljus överallt och det blir aldrig riktigt mörkt, och inte är vi särskilt mörkrädda heller. Eller?
 

2012-11-27 16:12
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.