Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kungen kommer!

Anne-Marie Hellström, journalist, författare och välkänd Hallsbergsprofil, är Sydnärkenytts krönikör.

Ja, minsann han ska komma med tåget i slutet av september och delta i firandet av att järnvägen i Hallsberg fyller i 150 år. Men det är inte första gången han besöker Hallsberg, då var han och Silvia på Eriksgata och flankerades av Elvy Olsson och hennes make och kommunstyrelsens ordförande och några fler höjdare i Hallsberg. Blommor och högtidstal och många hallsbergare bakom avspärrningarna. Den gången visste han var han var också.

Men nu kommer han med tåget. Som vanligt är han i sällskap med säpo och lokala poliser och nåde den som kommer för nära kungen. Här släpps ingen fram i närheten av honom. Stackarn! Det kan inte vara kul att vara kung och inte få gå som han vill, och inte träffa dem han skulle vilja prata med.

Annat var det på Gustav VI Adolfs tid, han kom klivande från sin bil i sällskap med en adjutant och några lokala poliser som för dagen bar vita handskar. Och när han fortsatte resan var det i sin stora svarta bil, kanske i sällskap med en polisbil. Det var tidig höst 1953, tror jag. Han handhälsade på några gamlingar och klappade några skolbarn och pratade i en skrällande mikrofon så det hördes över hela torget och stationsområdet. Gun och Siv var där och har urklippet kvar från NA-NT vars fotograf förevigade dem innanför den enkla avspärrningen bland alla hallsbergare som ville se kungen.

En av kvinnorna som bodde långt ute på Egnahem plockade en bukett blommor för att gå till Adventskyrkans kyrkogård och pryda en grav, träffade en bekant på trottoaren mitt för Västra skolan. De stannade och pratade så där som man gör, om väder och vind och om lite annat, kanske kungabesöket. Rätt som de stod där kom en stor svart bil och stannade till vid trottoaren och döm om damernas förvåning när kungen i eget majestät kliver ur bilen tillsammans med adjutanten, tackar för blommorna, tar buketten och sätter sig i bilen och fortsätter resan.
”Jag fick ta kungen i hand också”, sa hon och gick hem lite snopen utan blommor, men det fanns mer i trädgården så graven fick sin utsmyckning i alla fall.

Mina klasskamrater och jag som gick i sjätte klass i Västra skolan och fick aldrig se kungen, vi var på skolresa till Göteborg. Men jag minns att vår lärare var lite snopen att han missade kungabesöket, han var ju brandchef också. Det hade ju varit något att hälsa på kungen, men jag tror han klarade biffen ändå. Vi gick på Liseberg och struntade högaktningsfullt i kung och fosterland.

Vad jag gör nu när kungen kommer, jag vet inte, det får vi se. Men han är välkommen i alla fall. Och det blir väl alltid några som vill titta på honom, hurra och sjunga Kungssången som brukligt är, hoppas att det blir vackert väder också.

2012-09-11 14:22
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.