Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Krokus och kattungar

Äntligen är våren här, det har varit segt i år, men till slut kom den. Det vårregnar ute och från mitt fönster ser jag fiskmåsarna på Brunnskullen på andra sidan om järnvägen. Tjälen släpper och fåglarna letar mask. De har hållit på hela morgonen, men om de har lyckan med sig, kan jag inte se.

På bara några dagar har krokusarna börjat blomma och sticker upp ur marken både här och där. Det är nog bara vi som bor här som kan glädjas så enormt av vårens ankomst och alla vårens växter. Snart blommar både blåsippor och vitsippor i mängder uppe i Samsala. Vi brukar alltid ta en tur dit bara för att få njuta av våren den tiden blomningen pågår.

En av mina gamla mostrar berättade efter ett vårbesök i Spanien att ”där klippte de pelargonierna med häcksax, blommorna växte överallt”! Min morbror grälade över att hon plockade blomskott överallt för att ta med hem, det blommade ju så mycket bättre där än hemma här i Närke.

Jo, här har vi maskrosor till våren, men här hjälper inga häcksaxar. De blommar överallt, men då vet vi också varför Sveriges flagga är i gult och blått, vad är vackrare än ett maskrosgärde under en klarblå himmel? Det är svensk vår om något!

Katterna sjunger sina vårsånger, det är inte vackert, men man hör de trånande lätena när honkatterna lockar på sina friare. Det gräver i rabatterna och försöker lägga ut doftlinjer till de stressade hankatterna. I familjen finns det två hankatter som varit hos veterinären, de lyssnar inte ens på kattsångerna, de äter, njuter av våren och kommer in för att få sitta i knäet och njuta, eller ligga på trädgårdsgången och bara vara.

Jo, jag läste om en veterinär som var så godhjärtad att han for hem till en gammal dam som inte orkade komma till hans mottagning med sin katta. Damen var så bekymrad för att katten inte var bra. Hon hade blivit så svullen i kroppen och bäddade åt sig i städskåpet och ville inte gå därifrån. Och nu trodde damen att katten var på väg att dö och ville att veterinären skulle komma med en gång.

Han såg med detsamma att katten skulle ha ungar och att det var det som var hela problemet. Kan inte vara möjligt, utropade damen. Hon har aldrig fått vara ute, hon är en ju en innekatt. Hon har aldrig träffat en hankatt i hela sitt liv!

Under tiden som damen försökte förklara sin katts jungfrudom, klämde kattan fram en unge på handdukarna där i städskåpet. Damen var på väg att svimma och veterinären fick hjälpa henne att sätta sig på kökssoffan. Då kröp där fram en stor hankatt och sträckte på sig i hela sin längd. Han gäspade stort och hoppade upp i damens knä, satte sig tillrätta och började tvätta sig som en katt gör.

Men det här ju pappan till kattungarna! Utbrast veterinären och skrattade högt. Det var inte dåligt, jaha här är förklaringen till att det är kattungar på gång. Hon skulle ha haft p-piller till katten då hade det inte varit några problem.

Vadå? P-piller. Tok heller, sa damen, det här är ju hennes bror!

2013-04-18 11:13
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.