Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

AnnMarie Hellström krönika, januari

Dagarna blir ljusare

Nu har det varit jul igen och den varar ända till påska, så står det i alla fall i en visa vi sjöng vid granen förr. Ja, nu vet jag inte hur det är, det är länge sedan det stod en gran och barrade ända till påska. När jag jobbade som redaktör i Laxå fick vi låna en gran av firman som låg dörr i dörr till redaktionen. Vi fick bara lova att vi skulle sköta den väl och vattna när den behövde det. Och som vi vattnade. Men granrackarn barrade ändå, nåt så förskräckligt.

Den skulle sannerligen inte klara sig till påska. Den barrade varje gång någon kom in genom dörren till oss, den barrade till och med när telefonen ringde. Till slut barrade den när vi blinkade. Kontoristen och jag vattnade, pratade med granen och jag till och med sjöng för den. Då blev den kal, de sista barren föll med en suck till golvet.

Då upptäckte vi att den stod i en parasollfot där vi vattnat i ett hål med ett litet lock, inte en droppe hade nått ner till den stackars granen, inte underligt att den protesterade genom att barra.

Men numera har vi alltså inte någon gran. Den senaste var av plast och föll ihop tredje året, sedan fick det räcka. Men de små barnbarnen har en gran, en riktig gran fullhängd med julgransprydnader. Den brukar få hänga med över nyår också, men sen åker den ut på sopbacken.

Det yngsta barnbarnet Mira fyra år, förklarade för mig att det var världens vackraste gran, och visst håller jag med, annars vore det ju förfärligt.

Dagarna blir längre, det går fort bara vi kommer förbi 21 december, då ökar dagarna snabb och ljuset håller oss vaknare under tiden. Häromdagen fick vi till och med höra en talgoxe som kvintilerade till våren, han kunde väl inte veta att det dröjer några veckor innan dagarna bjuder på dagsmeja och snösmältning.

För många år sedan blev jag inbjuden att vara tomtemor i knektstugan vid Skara museum. Jag skulle berätta en julgranshistoria. När jag satte mig ner framför dem som kommit för att lyssna hade jag inte en susning om vad jag skulle berätta. Men sagan växte fram och kom handla om hur vi ser på oss själva och hur märkvärdiga vi tror att vi är. Men ändå handlade den bara om julgranar, men det kanske ändå inte är så bara det heller.

Jag har inte sett några semlor ännu. De brukar annars dyka upp redan i mellandagarna. Ett år fanns här semlor med saffran, men det kändes lite fel, och inte smakade det som semlor heller. Men än så lyser ljusstakarna i fönstren och granen på torget, julgruppen på vardagsrumsbordet doftar så underbart där hyacinterna just slagit ut och ute töar det. Vinter det får vi behålla ett tag till i alla fall. Men sen så….

Hur ser dina julminnen ut? Skriv några rader och skicka till anna.sydnarkenytt.se så får vi se vilka minnen du kan dela med dig av. Gärna några bilder också.

2013-01-01 16:32
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.