Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En ljudlig värld
att upptäcka igen

Jag har fått en ny sorts hörapparat efter att ha varit döv i drygt ett och ett halvt år. Nu måste dom tänka på vad dom säger. Det är så lätt att säga tokiga saker om den som inte hör, så nu får dom passa sig.

Jag drabbades av något som kallas plötslig dövhet, det är när de små cellerna på hörselnerven viker sig och slutar fungera. Det går inte från ena dagen till den andra men är samtidigt svårt att märka vad som händer. Det vill säga, jag förlorar hörseln och skruvar upp den vanliga hörapparaten till max, men så småningom går det inte att höra i alla fall. Efter en massa undersökningar på audiologiska kliniken i Örebro fick jag erbjudande om att få ett Cochleaimplantat och vara med om en utredning och operation för att bli hörande igen. Jo, tackar, det ville jag. Det är svårt att inte höra och det blir lätt missuppfattningar.

Utredningen tog ett halvår och det är jobbigt och tålamodsprövande. Men det gick och så kom dagen när de opererade in en liten dator ovanför mitt högra öra och drog en tunn elektrod in i hörselsnäckan som heter Cochlea på latin, fint som snus. Nej, jag kände ingenting, jag sov hela tiden och vaknade upp efter flera timmar när en vänlig själ strök mig på kinden. Jag hade det bra och väntade ivrigt på att få höra igen.

Det tog drygt tre veckor, allt måste vara läkt innan fortsättningen. Så kom jag då till audiologiska mottagningen och där var en audionom och en tekniker som tillsammans fixade ljudet i den lilla manicken och plötsligt kunde jag höra igen. Jag hörde när min man pratade med mig, kände till och med igen hans röst. Jag hörde när det kurrade i min mage, när regnet slog mot rutorna på sjukhuset och när folk gick förbi utanför och slog klackarna i golvet. Allt var inte njutbart.

Musiken som jag inte hört på länge började sakta komma tillbaka, men att ta en telefonlur och ringa en vän, det går inte än. Jag måste träna mera, men hur tränar man för att prata i telefonen?

Vilket fint örhänge, sa ett barnbarn. Hur sätter du fast det? Gör det ont i örat? En annan undrade om det inte gjorde ont och nästa undrade varför jag hade en sån där modernt rakad fläck i huvet där de opererat mig. Jo, det var många frågor och svar. Jag kände mig unik och intressant som person och blev nästan högfärdig på kuppen.

Nu har jag bara några besök kvar på sjukhuset och hör alldeles utmärkt, de skulle bara veta de som tror att jag inget hör. ”Du hon är ganska tjock numera”, eller ”hon ser allt risig ut i håret”.

En skata flög förbi och satte sig på en sten och kraxade åt mig. Så underbart den fågelsången lät. Hon vippade på sin långa svart/vita stjärt och tackade för mina applåder. Sen flög hon för att föra ut nyheten till alla sina kompisar.

Tranorna som jag inte hört på flera år trumpetade när de gled förbi högt där uppe och såg ut som jättemyggor med benen hängande efter sig, och gässen som är på väg norrut, inte kom jag ihåg att det var våren som flög förbi, men så vackert det var.

Det porlar i vattnet i Puttlabäcken, vinden rasslar i vissna blad i ett buskage och tåget där nere på spåren vid järnvägen låter riktigt vackert det också.

I vår ska jag lyssna på fåglarna, lärkan som jag inte hört på många år, finns den kvar? Fiskmåsarna när de flyger efter en traktor som harvar ute på gärdet, vinden som piper i fönsterspringan. Det är en helt ny värld för mig som jag ska upptäcka här framöver.

Så passa er noga, för nu hör jag vad ni säger, även om ni sitter lite längre bort, för vad jag har lärt mig under den här tiden, det är att se på munnen på folk och kan läsa av vad som sägs. Jag känner mig som en spion.

2014-03-17 19:27
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.