Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Höstvilt

Jag såg en älg häromdagen, den stod innanför viltstängslet strax söder om Hjortkvarn. Den studerade trafiken, jag tror det i alla fall. Eller kanske den funderade över den årliga älgjakten. Däremot såg jag inte någon älgjägare inom synhåll, och det var väl tur för älgen.

Så här års är det inte lätt att få tag på folk inom kommunen och de olika företagen. Om jag ringer och frågar efter en viss person får jag troligtvis svaret att vederbörande är på älgjakt. Detta är jägarnas högtid under hösten, att få gå ut i skogen och skjuta älg. Nästan som julafton för oss utan bössa och rött band i hatten.

Nej, jag är inte alls emot älgjakten, tro inte det. Den behövs annars blir det som det var i Laxå-trakten i början av 1980-talet. Jag vet, jag jobbade som redaktör på Örebro-Kuriren där under ett antal år. Det fanns älgar överallt och inga viltstaket. Det var både en och flera älgar i trafiken på den tiden, och många älgolyckor. För att inte tala om alla älgar som blev påkörda av tågen mellan Hallsberg och Laxå.

Men nu har det kommit ett nytt vilt och kanske till och med ännu farligare i trafiken – vildsvinen. Det är riktiga klumpar och dessutom försedda med knivskarpa betar. Bilarna blir skrot och människor skadas när vildsvinen kommer upp på landsvägen. Dessa djur är mycket större än vad man vanligtvis tror, och ett skadat vildsvin är livsfarligt.

För några år sedan var det en lokförare som ringde till tågledningen och berättade att han hade kört på ett konstigt djur vid Herrfallsäng öster om Hallsberg. Han visste inte vad det var, det var ju ingen älg och inget rådjur utan nånting annat stort, svart och lurvigt. Det var ett vildsvin, en stor galt som hade kommit i vägen för tåget. Loket klarade sig, men vildsvinet gick det illa för.

Det var om jag minns rätt den första olyckan med vildsvin då, men nu kryllar det av dem i hela kommunen och kanske allra värst söder om Pålsboda och kring Hjortkvarn. Där finns det nu som väl är viltstängsel utmed vägen, men det är inte alltid det hjälper.

Vid ett tillfälle när vi var på väg till landet fick vi sällskap med en älgko som sprang i dikeskanten och var alldeles förvirrad i trafiken, det var olustigt, vi visste inte vart vi skulle ta vägen, och det visste inte älgkon heller. Det var strax söder om Glottra och älgen flydde framför oss till hon kom till en grind i staketet. Vi hade bromsat hårt och slagit på varningsblinkers, inte för älgens skull, utan för dem som kom efter oss. Och så helt plötsligt slängde älgkon till med rumpan, vred lite på kroppen och slank in bakom älgstängslet och stod helt plötsligt där innanför. Hon såg lika snopen ut som vad vi gjorde där inne i bilen.

Nu läste jag häromdagen att älgarna har lärt sig konsten att ta sig in genom grindarna i stängslen. Ja, de kanske är klokare än vad jag trodde. Undrar om vildsvinen är lika förståndiga? Men det får vi nog vänta på, och de kommer ju hela familjen när de är ute på promenad. Ett långt tåg med suggan i spetsen och sen alla ungar, fastrar och mostrar och hela kånkarongen. Då går nog bilen min sönder om jag möter ett sådant sällskap.

Det gäller i alla fall att se upp i trafiken den här årstiden. Jo, häromdagen såg jag en älgjägare som var på väg hem efter jakten med bössa, ryggsäck och hela baletten, han tog bussen! Det kanske var för säkerhets skull.

2012-10-19 11:47
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.