Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Lövhalka, vinter
och sen är det vår!

Det blåser och regnar, det är kulet och mörkt. Det är höst och löven blåser omkring som gulbruna trasor i vinden. Sen ligger de på gatan och ser man sig inte för så är det lätt att halka och slå omkull i blötan. Allra värst är det utmed vägen med lövskog, det uppstår lövhalka och det är lätt gjort att stora lastbilar inte ens tar sig fram i lövkletet.

Den här tiden är också besvärlig för järnvägsspåren som täcks av blöta löv som mals sönder av vagnarnas hjul till en såpa som gör det omöjligt att ta sig upp för backarna utmed spåret mot Åsbro och Mjölby.

Som en lokförare sa en gång, ”att när hastighetsmätaren i loket visar på hundra kilometer i timmen och skogen står still utanför, då är det halt”!

Men hav tröst, det blir snart andra tider. Om ett par veckor är det första advent med glitter och girlanger över gatan, och julgranar som står på torgen i tätorten och en och annan gran även ute på landet. Då vet vi att allt har en ände, även vissna blöta löv och mörkret omkring oss.

Vi vet ju redan nu att våren står på lut med knoppar som vi knappt kan se i buskar och träd, att vintergäck och snödroppar har gjort sig klara för att vara först på plan bara vi kommer till slutet av januari. När ljuset kommer tillbaka är allt klart för förändring och vi också, vi mår bättre och ser hur dagarna blir allt längre och att höst och vinter också har ett slut.

De vintrar som fanns förr i världen får vi kanske aldrig mer uppleva. Då när det var så mycket snö och kallt att allt stannade i kylan. Då var det andra tider. Många av oss som är äldre minns krigsåren på 1940-talet när kylan kröp in under ytterdörren på huset, och när snön låg kvar inomhus på tröskeln i hallen. Det var då vi åkte spark till och från skolan, vi hade pjäxor och raggsocker och hemsydda vinterjackor och hemstickade lurviga mössor och vantar. Minns ni hur det var?

Det har varit en svamphöst utan like, kanske är det så att svampen i skogarna behöver en rotblöta för att kunna växa och bli plockade i korg och kasse av svampälskarna. Det är ett höstnöje. Sen är det älgjägarna som älskar hösten och kan sitta på en pall där ute i skogen utan att klaga över att älgarna står och bligar på dem ett stycke bort bland ris och gula löv. Det är också ett höstnöje.

Och visst är det vackert med skogen full av färger när lövfällningen tar sin början. Jag minns en höst när jag hade varit i Åmmebergs skola för ett jobb och bara måste stanna utmed landsvägen för att njuta av skogens alla färger i guld och rött och lila. Så innerligt vackert det var.

Jo, hösten har sin tid, och vintern och julen sin tid, och sen kommer solen och våren. Och så får vi njuta av nya naturupplevelser.

2017-11-09 16:15
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.