Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

​Järnvägsnostalgi i Hallsberg

Nostalgi är det på utställningen i Bergööska huset i Hallsberg i sommar. Järnvägsnostalgi. Det är så doften av kolrök känns i bilderna och skramlet av kedjorna från de öppna godsvagnarna hörs lång väg. Det är 150 år sedan järnvägen kom till Hallsberg och det firas stort i sommar ända fram till den 19 augusti.

Final blir det den 27 september när kung Carl XVl Gustav kommer på besök. Utställningen beskriver dåtid, nutid och framtid, men för de flesta som kommer handlar det säkert om nostalgi. ”Minns du, kommer du ihåg”? Jovisst vem gör inte det. 

Thomas Doxryd, kommunstyrelsens odförande (s), för dagen klädd i sin uniform från järnvägstiden, höll tal och fick hjälp av Seth Johansson att ”vinka av” publiken med stinsspaden för att alla församlade skulle kunna komma in på utställningen. Claes Holmström som var ordningsman på stationen kommer att hjälpa Seth med att berätta om tider som varit under sommaren då alla besökare vill veta mer om denna fantastiska utställning.

Minnesrikt om SJ 

Undertecknad trädde in på första arbetsplatsen hos SJ den 1 september 1958 som skrivbiträdetsaspirant, med en månadslön på 603 kronor före skatt. Pappa sa att statens kaka var liten, men säker, och det trodde jag på. Nu när jag ser utställningen och vet hur det ser ut i dag, då blir jag förundrad, har det verkligen hänt så mycket på femtio år? Och skrivbiträden, vad är det? 

Minnet av järnvägen då liksom flimrar förbi i utställningslokalen. Bilder, gamla uniformer, signallyktor, vagnsattiraljer med mera skapar stämning av det förflutna, men framtiden, var finns den? Det finns en del om framtiden också, men nog är det som varit som tilltalar oss i Hallsberg, vi som var med då det begav sig. Föralldel, inte i 150 år, men väl de senaste 50 åren. 

Modelljärnväg på övervåningen 

I utställningen berättas om de olika arbetsplatserna, omlastningsmagasinet med den då revolutionerande kedjetransportören byggd 1959. Den första i sitt slag på den tiden. Om rälskapen, lokstationen och människorna som arbetade inom SJ. 

Jo, en sak som är på gång är en modelljärnväg om hur det såg ut förr i världen och som skall byggas på hela övervåningen i Bergöös gamla lager. Andreas Karlsson är den som basar för Hallsbergs modelljärnvägsklubb och medlemmarna där har fått uppdraget av kommunen att bygga modelljärnvägen. Äntligen något om Hallsberg som järnvägsknut, det låter som en dröm. Vi väntar med spänning. 

I sommar får vi drömma oss tillbaka och göra många besök på utställningen som är skapad av Annika Fjällstam-Eriksson, hon har gjort ett fantastiskt jobb för oss som älskar lokalhistoria.

2012-06-18 11:19
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.