Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Getingar på fyllefest

Getingsommar, jo det är precis vad det är. Ilskna små insekter som invaderar kaffebordet och jordgubbstårtan, gör oss sällskap på lunchen och vill smaka på vad vi äter och som återkommer till kvällen och middagen och vill vara med och smaka på våra godsaker. Vi schasar och träter på dem och småbarnen slår omkring sig för att freda matron.

De getingar som inte hinner med på dagen kommer i repris till natten. Det går ju inte att ha stängda fönster i hettan och de är så kärvänliga och vill smeka våra kinder och kolla om vi har något att bjuda på där i nattmörkret. Ibland blir de sura och sticker, så att säga. Det gör ont och barnen gråter och farfar träter.

En av sönerna kom och fixade en getingfälla. Han skar av toppen på en petflaska och vände på överdelen, tog av skruvkorten och häftade fast insättningen och hällde lite god hallonsaft i flaskan och placerade den på kaffebordet. Getingarna blev så glada, men det gillade inte hallonsaften så där mycket precis, trots god sockersmak och vacker röd färg. De är bortskämda nu för tiden.

Två getingar gick bort sig, först slickade de sa sockret intill där skruvkorken suttit, sedan föll det ner i saften och blev mycket förvånade och försökte simma därifrån. Men flaskan var hal på insidan och så småningom gav de upp, det var i alla fall två som försvann. Men, det kom tjugo nya och ville veta vad som hänt. De surrade omkring oss och försökte äta upp bullarna men gav fasen i flaskan.

Maken hällde ur saften och slog i en skvätt lättöl, han kanske tänkte att getingarna var törstiga och skulle tycka om det som han gillade. Snälla tankar. Getingarna blev liksom darriga i vingarna av den goda doften av ljummen lättöl där i flaskan. De ramlade ner flera stycken och somliga blev yra i bollen bara av att lukta i flaskan.

Till kvällen hällde en av middagsgästerna starköl i flaskan och det gjorde susen. Getingarna kom i samlad tropp, gillade doften och gick bums på krogen!!! Det blev så att säga kö vid entrén.

Det blev samling vid pumpen och de ramlade ner undan för undan, de stackarna klev på varandra där i starkölet helt yra i huvudena och försökte inte ens ta sig ut. Till kvällen var det ett trettiotal fulla getingar i botten på flaskan och det verkade både trötta och nöjda.

De har tydligen telegraferat hem till getingbillan, det blev allt flera gäster till kvällen. Rena stora fyllefesten, alla stora och mellanstora och en del små, det var tydligen ett populärt ställe och det blev allt flera som hamnade så att säga på botten av etablissemanget.

Jag undrar om getingarna nu för tiden är så sugna på alkohol att det är en förändring på gång. Ska de ha vin i flaskan, eller ska vi skaffa lite hemkört, sådant som vi inte använder själva. Det kanske vore något. Men det kan bli dyrt i längden.

Men jag tycker i alla fall lite synd om dem, tänka sig gå ut och fira och i stället hamna i getingarnas himmel. Hoppas de får det bra där i alla fall. Det lär bli många getingar innan sommaren är över, värmen skapar fler och fler getingar som vill ut och göra sig en trevlig kväll.

 

AnneMarie Hellström

2014-07-29 17:46
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.