Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Jag ger en kram
till alla fruntimmer!

Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina – och för all del, glöm inte Fredrik, för en karl måste ju få vara med i fruntimmersveckan också.

Vad tänker ni på under fruntimmersveckan? Regn förstås. Det brukar ju vara den blötaste sommarveckan under juli månad. Men i år är det annorlunda. Det lär bli vackra sommardagar med Magdalena, Emma och Kristina. Jo det börjar ju med en karl, Fredrik, han blötte inte ner sig i år heller. Han inleder den sommarvecka som brukar vara blöt och eländig i juli, men Sara höll tätt.

När jag säger Sara tänker jag alltid på den skönsjungande, paranta damen Sara Leander, med Z.

Det var min pappas favorit. Då fick vi inte störa när sköna Zarah sjöng på grammofon eller i radio. Det kanske inte var så konstigt, det var ju en del av hans ungdom och en fager kvinna. Vad mamma tyckte, det vet jag inte – men hon gick ut i köket och skalade potatis.

Margareta, den tjocka och den feta, men vacker som en prinsessa. Det var då min moster förberedde prinsesstårtan till sin födelsedag. Då blommade hela trädgården full med röda klängrosor. I år är de fantastiska, klängrosorna. Plocka och njut. De står inte så länge i en vas, men njut av doften och färgen. Jo, jag heter Margareta och tjock är jag också, men vacker som en gammal ros i alla fall, men det är en stund sedan.

Johanna, då tänker jag på jungfrun från Orleans, hon som stred som en karl och som karlarna inte kunde stå ut med. Jo, så var det förr. Och om vi tittar i en bok med historiska personer, då är det en samling karlar som får vara med, jungfrun kanske på ett litet hörn någonstans. Men hon finns med i fruntimmersveckan i alla fall. Måtte åskan gå den dagen som hon hörs och syns.

Magdalena Ribbing är den jag tänker på när Magdalena ska firas. En dam med bestämda åsikter och som kan historien och lär mig hur kniven ska ligga på matbordet. Jo, med vassa sidan inåt på höger sida om tallriken. Då blir det frid i huset. Den oslipade sidan berättar att vi äter tillsammans i lugn och ro och är snälla mot varandra. Hon är vacker också Magdalena med sitt vita burriga hår och som lär oss vett och etikett.

Emma, det är hon som namngett mina härliga, ärvda fåtöljer i vardagsrummet. De är som är som en varm famn när jag sätter mig ner. Emma spar på min rygg och jag sitter skönt, doftar fortfarande mammas parfym och jag tänker på hennes vita hår och de vackra tavlor hon skapade av gamla tygbitar som hon sparat.

Och så Kristina. Så många vänner som heter Kristina, det namnet var populärt på 1940-talet. För mig är det min moster och flera vänner och prinsessan som är rund och god och med vitt hår och alltid med glad min. För min moster Stina var det sommarens höjdpunkt, det var då som prinsesstårtan dukades fram, blommor i alla vaser och färska jordgubbar med grädde innan tårtan.

Tänk så många minnen för en enda vecka på sommaren och i år kommer det säkert att bli strålande sol och varmt, myggor till kvällen och glasstårta.

Kram till alla fruntimmer – vare sig ni har namnsdag eller inte. Vi finns, vi är och numera syns vi också i en och annan historiebok.

2016-07-21 13:46
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.